INTERNAȚIONAL

Rusia intenționează să facă un scenariu „Coreea” în Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin ar putea avea ca obiectiv crearea unui scenariu „coreean” în Ucraina, creând o linie de demarcație între părțile țării ocupate și neocupate de trupele ruse, a declarat șeful Direcției de informații a Ministerului ucrainean al Apărării, generalul de brigadă dr. Kyrylo Budanov, a declarat duminică într-o declarație.

Oficialii occidentali au remarcat, de asemenea, această schimbare aparentă a tacticii lui Putin, reprioritizând estul mai degrabă decât ofensiva lor pentru a cuceri Kievul.

„Forțele rusești par să își concentreze eforturile pentru a încerca încercuirea forțelor ucrainene care se confruntă direct cu regiunile separatiste din estul țării, avansând din direcția Harkov în nord și Mariupol în sud”, a declarat Ministerul britanic al Apărării într-o actualizare a informațiilor duminică dimineața târziu.

Vineri, un oficial din domeniul apărării a declarat pentru US Defense Department News că Rusia și-a reprioritizat eforturile pentru a se îndepărta de o ofensivă terestră pentru a cuceri Kievul și pentru a asigura în schimb menținerea în regiunea separatistă Donbas.

„Își plasează prioritățile și eforturile în estul Ucrainei”, a declarat oficialul Departamentului Apărării.

„Acolo este locul unde încă mai există multe lupte grele și credem că ei încearcă nu numai să asigure un fel de câștiguri mai substanțiale acolo ca o potențială tactică de negociere la masa negocierilor, ci și să taie calea forțelor ucrainene în partea de est a țării.”

Această schimbare de plan, a explicat Budanov, a avut loc după eșecul trupelor rusești de a cuceri rapid capitala Kiev în invazia sa în curs de desfășurare în Ucraina.

„Este o încercare de a crea Coreea de Nord și Coreea de Sud în Ucraina. La urma urmei, cu siguranță nu este capabil să înghită întregul stat”, a declarat Budanov.

Există unele motive pentru a crede că acesta ar putea fi cazul, deoarece au existat speculații considerabile că invazia rusă a fost motivată, în parte, din cauza dorinței de a crea un coridor terestru de la Rusia continentală la Crimeea, peninsula din Marea Neagră ocupată de Rusia în 2014.

Rapoarte anterioare ale serviciilor de informații împărtășite de Pravda la începutul războiului au afirmat că obiectivul final al Rusiei era de a diviza Ucraina într-un mod similar cu cel al Germaniei la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Cu toate acestea, o declarație militară ucraineană cam în aceeași perioadă a sugerat că era vorba de crearea unui coridor terestru care să conecteze nu doar partea continentală cu Crimeea, ci și cu Transnistria, separatismul pro-Rusia din Moldova.

Deși invazia rusă nu a progresat atât de rapid pe cât s-ar fi așteptat mulți, din cauza unor probleme logistice grave și a unei rezistențe neașteptat de puternice din partea trupelor ucrainene, forța invadatoare a făcut totuși progrese considerabile în estul Ucrainei, inclusiv în orașul Kherson.

Acest lucru se adaugă la cele două separatiști separatiști proruși controlați de separatiști din regiunea Donbas, Republica Populară Luhansk (RPL) și Republica Populară Donețk (RPD), pe care Rusia le recunoaște deja ca fiind independente de Ucraina.

„Ocupanții vor încerca să unească teritoriile ocupate într-o singură entitate cvasi-statală, care se va opune unei Ucraine independente”, a explicat Budanov, precizând că există deja eforturi care au loc din partea forțelor rusești pentru a stabili autoritatea în zonele ocupate.

Aceste afirmații vin, de asemenea, în contextul în care conducerea RPL și-a exprimat dorința de a se alătura în mod oficial Federației Ruse, șeful RPL, Leonid Pasechnik, promițând să organizeze un referendum pe această temă în viitorul apropiat, a relatat duminică agenția de presă de stat rusă TASS.

Un referendum similar a fost folosit în 2014 pentru a permite Crimeii să se alăture Federației Ruse, deși acest lucru nu a fost niciodată recunoscut de comunitatea internațională.

Oricum, nu este clar dacă acest referendum va avea loc efectiv în viitorul apropiat, deputatul Leonid Kalașnikov, membru al Dumei de Stat, declarând pentru TASS că acesta „nu este momentul potrivit” pentru referendumul din RPL.

„Nu este nevoie să ne preocupăm de astfel de probleme deocamdată, când soarta este decisă pe front”, a spus el.

Și, într-adevăr, câmpul de luptă ar putea fi un loc în care planurile Rusiei să fie împiedicate și mai mult din cauza rezistenței ucrainene în aceste zone.

Cel mai notabil dintre aceste câmpuri de luptă cheie este Mariupol, un oraș portuar important din regiunea Donețk, care a continuat să reziste pe fondul asediului și bombardamentelor rusești.

Budanov a mai creditat rezistența și contraatacurile ucrainene pentru împiedicarea acestui presupus plan rusesc și a declarat că „sezonul de gherilă ucrainean va începe în curând”.

„Atunci va rămâne un singur scenariu relevant pentru ruși – cum să supraviețuiască”, a spus el.