BREAKING NEWSINTERNAȚIONAL

Rusia: ”Fără baze militare în țările ex-sovietice”

”Occidentul nu trebuie să construiască instalaţii militare în nicio ţară din fosta Uniune Sovietică”, a declarat marţi ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

Lavrov, citat de agențiile ruse de presă RIA și TASS, a mai spus că Moscova consideră inacceptabil faptul că unele țări europene găzduiesc arme nucleare ale SUA și ia măsuri pentru a împiedica Ucraina să achiziționeze arme similare.

Într-un discurs de marți, prin videoconferință la ONU, reprezentantul Kremlinului a acuzat SUA că creează „nesiguranță” în lume.

Ministrul de Externe al Rusiei a declarat marți că Kievul a căutat să achiziționeze arme nucleare, numind acest lucru un pericol real pe care trebuie să-l prevină.

 

„Ucraina are încă tehnologii sovietice și mijloace de livrare a unor astfel de arme”, a declarat Serghei Lavrov în cadrul Conferinței pentru Dezarmare de la Geneva, într-un discurs preînregistrat. „Nu putem să nu răspundem acestui pericol real”.

El a rostit discursul în fața unei mulțimi reduse, deoarece mulți diplomați, inclusiv Franța și Marea Britanie, au organizat o ieșire pentru a protesta împotriva invaziei Ucrainei de către Rusia.

Ei au stat în cerc în afara întâlnirii pe durata discursului lui Lavrov, ținând un drapel ucrainean. Lavrov ar fi trebuit să participe personal la sesiune, dar vizita a fost anulată, Rusia acuzând statele UE că i-au blocat calea de zbor.

La aceeași întâlnire, ministrul de externe al Ucrainei a acuzat Rusia de crime de război prin bombardarea țării sale și a cerut o întâlnire specială pentru a aborda agresiunea rusă și armele de distrugere în masă. 

La începutul sesiunii, președintele a organizat un minut de reculegere pentru victimele luptelor din Ucraina.

”Armata rusă va continua operațiunea militară specială în Ucraina până la atingerea obiectivelor sale, a declarat marți ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, într-o conferință telefonică.

În deschiderea ședinței, el a amintit că „în conformitate cu decizia Comandantului-Șef Suprem, din 24 februarie, Forțele Armate Ruse desfășoară o operațiune militară specială în vederea protejării populației din Donbass, demilitarizării și denazificării Ucrainei. „

„Principalul lucru pentru noi este să protejăm Federația Rusă de amenințarea militară reprezentată de țările occidentale care încearcă să folosească poporul ucrainean în lupta împotriva țării noastre”, a spus Shoigu.

El a subliniat că, în cadrul unei operațiuni militare speciale, „armata rusă nu ocupă teritoriul ucrainean, ea ia toate măsurile pentru a păstra viețile și siguranța civililor”.

Shoigu a spus că „în cursul ciocnirilor militare, partea ucraineană nu ezită să folosească civilii ca scuturi umane”.

„În curțile clădirilor rezidențiale, în apropierea școlilor și grădinițelor sunt amplasate sisteme de lansare multiplă, tunuri, mortare de mare calibru”, a spus ministrul.

El a mulțumit personalului „pentru curaj și eroism, îndeplinirea conștiincioasă și profesională a sarcinilor încredințate”.