BREAKING NEWSINTERNAȚIONAL

Rusia declară încetarea temporară a focului în Ucraina, pentru a permite civililor să părăsească zonele de conflict

Rusia declară încetarea focului în Ucraina pentru a le permite civililor să părăsească zonele de conflict. Coridoarele umanitare și rutele de ieșire pentru civili din Mariupol și Volnovakha au fost convenite cu partea ucraineană, relatează presa din Kiev.

Ruşii nu vor mai ataca începând cu ora 12:00. Încetarea temporară a focului a fost hotărâtă, între partea rusă şi ucraineană, în cadrul celei de-a doua runde de negocieri ce a avut loc în urmă cu două zile în Belarus.

Ministerul rus al Apărării a anunțat că astăzi se vor deschide coridoarele umanitare din orașele Mariupol și Volnovakha.

Un „regim de liniște” va fi implementat pentru ca populația civilă să părăsească orașele, a precizat Ministerul Apărării, potrivit presei ruse citate de BBC.

Anterior, primarul din Mariupol, Vadym Boichenko, a cerut un coridor umanitar în contextul blocadei în curs și a ceea ce el a numit „atacuri nemiloase” din partea trupelor rusești.

Aproximativ 1,2 milioane de persoane au fugit deja din Ucraina pe fondul invaziei rusești, potrivit celor mai recente cifre ale Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați.

Potrivit BBC, mai mult de jumătate dintre refugiați au ajuns în Polonia, în timp ce 150.000 au trecut în Ungaria, iar restul în alte țări europene.

Țările vecine, Moldova, Slovacia și România, au fost următoarele țări cu cel mai mare număr de refugiați.

„Mulți alții sunt în mișcare atât în interiorul, cât și în afara țării”, a precizat UNHCR. „Ei au nevoie de protecție și sprijin. Pe măsură ce situația continuă să evolueze, se estimează că aproximativ 4 milioane de persoane ar putea fugi din Ucraina”, a mai anunțat ONU.