GENERAL

Rugăciuni sub cerul liber lângă Capela Mitropolitană din Cernăuți, sigilată de autorități. Poliția a intervenit la fața locului

Bisericuța din cimitirul istoric din Cernăuți, ridicată de comunitatea românească din nordul istoric al Bucovinei, cimitir unde sunt înmormântați și Aron Pumnul, Eudoxiu Hurmuzachi și restul artizanilor neamului nostru a fost închisă de autoritățile ucrainene pe motiv că ar aparține Patriarhiei Moscovei.

Situația a fost generată că urmare a aprobării de către Parlamentul Ucrainei a unei legi care interzice cultele afiliate sau susținute de Rusia. A fost, de fapt, o lovitură împotriva Bisericii Ortodoxe Ucrainene la care milioane de ucraineni sunt afiliați în ciuda șicanelor pe care le face conducerea statului ucrainean de ani încoace ca să susțină nou înființata Biserică Ortodoxă a Ucrainei.

Fiind un important loc de închinăciune pentru românii din Cernăuți, capela în care odihnesc mitropoliții Bucovinei și care nu au fost ruși sau afiliați Bisericii Ortodoxe Ruse, a fost sigilată de autoritățile ucrainene pentru că ar fi rusească. Iar asta s-a făcut în urma unei decizii judecătorești. După hotărârea judecătorească s-au pus lacăte pe biserica românească. Poliția a trimis echipaje la fața locului ca să se asigure că rămâne închisă biserica.

Din considerente canonice, comunitatea românească din nordul istoric al Bucovinei nu a acceptat afilierea la nou înființata Bise.rică Ortodoxă a Ucrainei. La asta a contribuit și o anumită poziție naționalistă care excludea limba română din rândul limbilor de cult permise în nou înființata Biserică Ortodoxă a Ucrainei

La data de 25 august 2024, mai mulți credincioși români s-au adunat în fața Capelei Mitropolitane „Sfinții Trei Ierarhi” din Cernăuți pentru a participa la o slujbă religioasă oficiată în aer liber de preotul Cristofor, parohul capelei, după ce locașul de cult a fost sigilat de autorități. La slujbă au participat și câțiva lideri ai comunității românești, care au venit să-și exprime solidaritatea cu membrii comunității religioase.

Preotul Cristofor a predicat timp de zece minute, atât în română, cât și în ucraineană, despre situația dramatică cu care se confruntă comunitatea, relatând cum aceasta a fost lipsită de acces în interiorul criptei. Discursul său a fost unul de încurajare și de apel la unitate.

În timpul slujbei, la fața locului a intervenit poliția, monitorizând desfășurarea evenimentului. Intervenția forțelor de ordine a creat o atmosferă tensionată, dar slujba a continuat fără incidente. Credincioșii au continuat să se roage sub cerul liber.

Istoricul cernăuțean Dragoș Olaru, prezent la slujbă, a comentat evenimentul pe rețelele de socializare, scriind: „Prima slujbă religioasă sub cerul liber de la Cripta Mitropolitană din orașul Cernăuți s-a încheiat cu vizita organelor de forță. 25.08.2024.”