Crăciunul este una dintre cele mai importante și speciale sărbători. Pentru a cinsti cum se cuvine Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos, mulți enoriași aleg să rostească o rugăciune în Ajunul Crăciunului și în cele două zile magice de 25 și 26 decembrie. În rândurile următoare veți găsi mai multe rugăciuni care sunt mai puternice dacă sunt citite pe 24 decembrie și de Crăciun.
Ajunul Crăciunului este ziua dinaintea Crăciunului, sărbătoarea care comemorează Nașterea lui Iisus Hristos. În cultura occidentală, Ajunul e celebrat pe 24 decembrie.
În această zi, fiecare preot vestește Nașterea Domnului în parohia lui. În funcție de mărimea acesteia, preotul poate începe să umble cu icoana mai devreme sau mai târziu în cursul zilei de 24 decembrie.
În lăcașele de cult, în Ajunul Craciunului se citesc „Ceasurile Împărătești” și se ține Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia, când sunt rânduite spre citire mai multe profeții din Vechiul Testament privind Nașterea Domnului.
Dacă Ajunul Craciunului cade într-o zi de sâmbătă sau dumnică, cum se întâmplă în 2022, ”Ceasurile Împărătești” se citesc in vinerea dinainte, aceasta zi devenind „zi aliturgică”, adică zi în care nu se săvârșeste Sfânta Liturghie”.
Este cea mai aspră zi din acest post. Astfel, în Ajunul Craciunului, fiecare credincios ajunează dupa putere, până la Ceasul al IX-lea (ora 15.00), fără să mănânce. În unele zone, enoriașii ajunează până mai tarziu și așteaptă răsăritul luceafărului de seară, în amintirea stelei care a vestit magilor Nașterea Domnului.
Mai târziu, ei rostesc rugăciunea din Ajunul Crăciunului, în timp ce îi au alături pe cei dragi.
Ajunul Crăciunului, 24 decembrie 2022, este o zi în care credincioșii spun rugăciuni pentru Sărbatori luminate și liniște în casă. Iată câteva exemple în rândurile de mai jos:
„Tată din Ceruri, te rog să-mi binecuvântezi familia, prietenii, rudele şi pe cei pe care îi iubesc, şi pe cei care citesc această rugăciune chiar acum. Arată-le Tu o nouă imagine a dragostei şi puterii Tale nemărginite.Duhule Sfânt, te rog să-i ajuţi, chiar în acest moment. Acolo unde există durere, te rog să le dăruieşti pacea şi mila Ta. Acolo unde există îndoială, te rog să le inspiri o încredere înnoită prin Harul Tău. Unde există o nevoie, te rog să le-o împlineşti.
Binecuvântează-le Tu căminul, familia, munca, dă-le Înţelepciune şi Lumina în viaţa lor. Binecuvântează-i când pleacă şi când se întorc acasă, mergi înaintea lor şi deschide-le calea. Călăuzeşte-i şi ocroteşte-i clipa de clipă în toată viaţa lor.Iartă-le lor păcatele făcute cu voie sau fără de voie, cu ştiinţa, din neştiinţă sau pe cele pe care nu şi le amintesc. Condu-i Tu pe Calea Ta Cea Sfântă, În Numele Fiului Tău, Iisus Hristos. Doamne Tată, Fiule şi Duhule Sfânt, vă mulţumesc că veţi face mai mult decât pot eu cere. Amin!”