BREAKING NEWSRELIGIEULTIMA ORĂ

Rugăciune către Sfântul Voievod Ștefan cel Mare

Sfântul Ștefan cel Mare 2024 Marea sărbătoare de la Mănăstirea Putna are loc în fiecare an pe 2 iulie, atunci când Biserica Ortodoxă în prăzuiește pe domnitorul Moldovei.

Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt a fost cel mai de seamă domnitor al Moldovei, domnind între 14 aprilie 1457 și 2 iulie 1504.

Sfântul Ștefan cel Mare 2021. Voievodul care a zidit biserici și mănăstiri

Legenda spune că de fiecare dată când câștiga o bătălie, Ștefan cel Mare   înălța o biserică în semn de mulțumire față de Dumnezeu. Astfel, Ștefan cel Mare a ctitorit o mulțime de biserici și mănăstiri din Moldova. Tradiția vorbește de un număr de 40 de lăcașuri sfinte, pentru 30 dintre acestea existând date certe de identificare.

Campania de construcție și reconstrucție de biserici și mănăstiri a luat amploare mai ales în a doua parte a domniei sale, după anul 1475, cel al marii bătălii de la Vaslui împotriva turcilor otomani.

Documentele mănăstirilor îl atestă pe Ștefan cel Mare ca fiind ctitor al următoarelor lăcașuri de cult: Putna, Milișăuți-Bădeuți, Pătrăuți, Sfântul Ilie, Voroneț, Vaslui, Iași, Hârlău, Borzești, Huși, Dorohoi, Popăuți, Valea Albă, Tazlău, Neamț, Piatra, Volovăț, Dobrovăț și Reuseni. La acestea se adaugă bisericile de la Râmnic și Scânteia

Rugăciune către Sfântul Voievod Ștefan cel Mare

Sfinte Ștefane Voievod, apărător al poporului român și grabnic folositor al tuturor creștinilor, ascultă rugăciunea pe care o înălțăm către tine, noi, nevrednicii. Cunoaștem îndrăznirea pe care ai dobândit-o prin multe osteneli către Bunul Dumnezeu, Care ți-a ascultat rugăciunile tale. Drept aceea, te rugăm să ne auzi și tu pe noi când cerem ajutorul tău.

Ocrotește bisericile și mănăstirile în pace, întărește credința slăbită de ispitele acestui veac, surpă eresurile, luminează ocârmuitorii, dă vitejie ostașilor, iar nouă tuturor luminează-ne calea mântuirii, ca împreună cu tine în locașurile cele cerești să ne bucurăm în vecii vecilor. Amin