administratieBREAKING NEWS

România va cumpăra drone militare în valoare de peste 20 de milioane de euro

Ministerul Apărării (MApN), prin Compania Națională Romtehnica SA, a lansat o procedură de licitație restrânsă accelerată, organizată în vederea achiziționării unor sisteme de război electronice. O parte din echipamentele cumpărate ar urma să ajungă și la Constanța, dar și la Buzău, Timișoara, Ilfov, Brăila și Cluj. De asemenea, la începutul acestei luni, MApN publicase alte 2 anunțuri de licitație în valoare de 101.200.000 de lei, respectiv 7.590.000 de lei, în total echivalentul a peste 22 de milioane de euro.

Ministerul Apării, prin Romtehnica, a lansat în cursul zilei de luni, 21 august a.c., o procedură de licitație restrânsă accelerată prin care dorește să cumpere ,,sistem de război electronic contra UAS”, adică sisteme anti-drone (aeronave fără pilot – Unmanned Aicraft System). Valoarea totală a contractului licitat este de  286.400.000 lei, fără TVA, finanțat cu fonduri publice, capacitatea maximă estimată pentru acordul cadru fiind de 8 completuri (cpl.), contractul având o durată de 40 de luni. Sisteme anti-drone ar urma să fie livrate în Buzău, Timișoara, Constanța, Ilfov, Brăila și Cluj.

Sistemul de război electronic contra UAS asigură detecția, identificarea, localizarea, urmărirea și contracararea/neutralizarea amenințărilor de tip UAV (drone de diferite dimensiuni militare și civile). Sistemul de război contra UAS este compus din senzori (radat, ESM, EO/IR), subsistem de bruiaj electronic (ECM) integrate de un sistem comandă-control instalate pe o platformă auto. Compania Romtehnica este una din companiile naţionale de renume în domeniul apărării, având o experienţă de 40 ani pe piaţa internaţională, demonstrată prin competenţă şi implicare activă. Ea se află în coordonarea Ministerului Apărării Naţionale (MApN).

 

Armata Română cumpără drone în valoare de 22 de milioane de euro

De asemenea, la începutul acestei luni, MApN publicase alte 2 anunțuri de licitație în valoare de 101.200.000 de lei, respectiv 7.590.000 de lei, în total echivalentul a peste 22 de milioane de euro. Conform anunţurilor din SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice), Romtehnica a organizat o licitaţie pentru achiziţia a 22 de sisteme Mini UAS clasa I – aripă fixă, valoarea contractului fiind de 101.200.000 de lei. Data limită pentru depunerea ofertelor este 14 septembrie, iar durata este de trei ani. La a doua licitaţie, Romtehnica a anunţat că vrea să achiziţioneze 11 sisteme Mini UAS clasa I – multicopter, valoarea contractului fiind de 7.590.000 de lei. Data limită pentru depunerea ofertelor este 15 septembrie, iar durata este de trei ani.