GENERAL

România va achiziționa generatoare pentru a le trimite Republicii Moldova

România va cumpăra generatoare de curent electric pe care le va trimite Republicii Moldova, după ce președintele Maia Sandu a venit marți la București și s-a plâns de criza gravă energetică din țara sa.

„Există o perioadă de reflecție pentru achiziția unor generatoare, care, în caz de urgență, ar putea fi furnizate unui spital sau unei facilități urbane, pe o perioadă determinată de timp, pentru a putea să compenseze închiderea curentului, sau căderea într-o rețea, sau elemente de urgență.

(…) Despre asta este vorba. E vorba ca România să poată să aibă această rezervă, această resursă, ca să poată interveni în comunitățile care sunt în situația cea mai dificilă și în condițiile în care cade curentul electric”, a declarat Iulian Chifu, consilierul premierului Ciucă pentru probleme de securitate, la TVR Info.

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, a anunțat ieri că România asigură peste 90% din necesarul de consum de energie electrică al Republicii Moldova. De asemenea, România a furnizat statului vecin lemne de foc și păcură.