BREAKING NEWSULTIMA ORĂ

România, pe lista neagră a Ucrainei. Au fost restricționate exporturile

Ucraina a decis ca exporturile de cereale și semințe către România să fie stopate pe termen nedeterminat. Aceeași decizie vizează și Polonia însă aici este valabil doar până pe 18 aprilie. Anunțul a fost făcut de compania de consultanţă agricolă APK-Inform, citată de Reuters.

Compania naţională de căi ferate din Ucraina a stopat brusc livrările de produse agricole prin punctele de frontieră spre Polonia şi România. Timp de două zile sunt restricții, spre Polonia prin punctul de trecere a frontierei Yahodyn și restricţii pentru transportul de cereale, oleaginoase şi alte produse alimentare prin punctul de trecere a frontierei Izov. În schimb, spre România, prin punctele de trecere de la Diakovo şi Vadul-Siret, sunt restricții din 16 aprilie şi până la noi înştiinţări, privind exportul de cereale şi seminţe.

Decizia luată de compania de căi ferate a luat prin surprindere pe toată lumea, mai ales că România și Polonia au sărit primele în sprijinul Ucrainei.

Ministrul ucrainean al agriculturii, Mikola Solski, a declarat că țara sa are milioane de tone de diverse mărfuri disponibile pentru export. Solski a mai spus că 1,25 milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase se află pe nave comerciale blocate în porturile ucrainene și s-ar putea deteriora în curând.

Înainte de război, Ucraina exporta până la 6 milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase pe lună. În martie, exporturile au scăzut la 200.000 de tone.

Gestul Ucrainei afectează simbolic România

România nu este afectată nicidecum de această decizie neașteptată a Ucrainei de a întoarce spatele României. Mai mult autoritățile de la București spun că în acest context în care Ucraina se vede nevoită să nu mai poată exporta în viitor cereale la capacitate maximă așa cum o făcea, noi avem șansa de a redeveni grânarul Europei.

„Este drept că, totodată, exportăm și semințe de floarea-soarelui ca materie primă, și aici este rolul statului și ceea ce am făcut în ultimele luni să venim cu măsuri de stimulare a procesării la nivel național și să schimbăm această paradigmă a țării exportatoare de materii prime, în condițiile în care putem să devenim exportatori de produse cu valoare adăugată”, a declarat ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu, la un post de televiziune.

sursa>romanialibera.ro