GENERALINTERNAȚIONAL

România oferă 50 de milioane de euro Ucrainei pentru a contribui la plata dobânzii pentru împrumutul UE

Guvernul român va aloca până la 50 de milioane de euro pentru a subvenționa dobânda pe care Ucraina trebuie să o plătească pentru un împrumut în valoare de 18 miliarde de euro acordat de Uniunea Europeană în decembrie 2022, scrie Romania Insider, citat de presa de la Kiev.

“Având în vedere situația dificilă în care se află Ucraina, Uniunea Europeană oferă un sprijin suplimentar din partea statelor sale membre prin acoperirea costurilor de plată a ratei dobânzii. Subvenția de dobândă va fi acoperită de statele membre prin contribuții voluntare suplimentare”, a precizat Guvernul României într-un comunicat.

În perioada 2024-2027 vor fi transferate 50 de milioane de euro de la bugetul României, în medie 12,3 milioane de euro pe an.

Aprobată în decembrie 2022, asistența macrofinanciară a UE pentru Ucraina în 2023, în valoare de până la 18 miliarde de euro, va fi acordată sub formă de împrumuturi, în timp ce garanțiile și dobânzile la aceste împrumuturi vor fi acordate pe cheltuiala bugetului UE și a statelor membre. Împrumutul are o perioadă de grație de 10 ani.