administratieBREAKING NEWS

România cumpără dronele-coșmar pentru ruși – 18 drone Bayaktar urmează să fie achiziționate de MApN

Cu războiul la graniță, România vrea să cumpere trei sisteme de drone Bayraktar în valoare de 300 de milioane de dolari. Ministerul Apărării cere acordul parlamentului pentru achiziție.

MApN solicită acordul parlamentului pentru achiziția 3 sisteme UAS Bayraktar TB2 a câte 6 platforme aeriene, evaluate la 300 de milioane de dolari, se arată într-un document înaintat legislativului, notează defenseromania.ro.

„Achiziția sistemelor de aeronave bară echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2 are în vedere implementarea Țintelor de Capabilități repartizate României în cadrul procesului NATO de planificare a apărării. De asemenea, contribuie la realizarea obiectivelor Programului privind transformarea Armatei României până în anul 2040. Astfel, prin această achiziție vor fi asigurate echipamente cu destinație militară și sisteme de armament în sprijinul unor categorii și comandamente de forțe ale Armatei, pentru realizarea unor structuri de forțe flexibile, cu un spectru larg de capabilități specifice secolului XXI, cu mijloace care să îi asigure supraviețuirea în câmpul tactic, o cunoaștere situațională extinsă și o putere de foc mărită”, se arată în documentul justificativ al solicitării.

Se are în vedere achiziția a 3 sisteme UAS Bayraktar TB2 a câte 6 platforme aeriene cu capacități de lovire a țintelor, împreună cu un pachet de suport logistic inițial și echipamente specifice de instruire și antrenament.

”Sistemele UAS menționate sunt destinate structurilor din cadrul Forțelor Terestre care acționează în mediul operațional și asigură sprijin informativ în timp real, continuu sau pe durată îndelungată, concomitent cu posibilitatea angajării țintei, bară a pune în pericol integritatea fizică a personalului aeronavigant”, susține Ministerul Apărării, potrivit realitatea.net.