Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea de vehicule blindate cu șenile Assault Amphibious Vehicles (AAV) către România. Decizia a fost publicată pe site-ul Biroului de Cooperare și Securitate în domeniul Apărării din cadrul Departamentului de Apărare al SUA la 27 iulie. Afacerea vizează 21 de transportoare blindate, în trei versiuni.
Agenția de Cooperare pentru Securitate și Apărare a SUA a anunțat, la 27 iulie, că Departamentul de Stat a luat o decizie de aprobare a unei posibile vânzări militare externe către Guvernul României a șaisprezece (16) vehicule amfibii de asalt (AAV) și a echipamentelor aferente, la un cost estimat de 120,5 milioane de dolari.
Documentul publicat pe site-ul agenției oficiale americane explică detaliile acestei achiziții:
„WASHINGTON, 27 iulie 2023 – Departamentul de Stat a luat o hotărâre prin care aprobă o posibilă vânzare militară străină către Guvernul României a șaisprezece (16) vehicule amfibie de asalt (AAV) și echipamente aferente pentru un cost estimat de 120,5 milioane de dolari. Agenția de Cooperare pentru Securitate a Apărării a eliberat astăzi certificarea necesară notificând Congresul despre această posibilă vânzare.
Guvernul României a solicitat cumpărarea a șaisprezece (16) Vehicule Amfibii de Asalt (AAV), Varianta de Personal (AAVP-7A1); trei (3) vehicule amfibie de asalt, variantă de comandă (AAVC-7Al); două (2) vehicule amfibie de asalt, variantă de recuperare (AAVR-7Al); șaisprezece (16) mitraliere de 50 cal (țeava grea); și cinci (5) mitraliere M240B de 7,62 mm. De asemenea, sunt incluse și lansatoarele de grenade MK-19; M36E T1 Sisteme de vizionare termică (TSS); suport de aprovizionare (piese de schimb); echipamente de asistență (inclusiv truse de misiune specială/Seturi de aplicații îmbunătățite (EAAK)); instruire, manuale tehnice neclasificate, pachet de date tehnice, suport și asistență tehnică și de inginerie (inclusiv servicii tehnice de inginerie a contractorului (CETS)); și alte elemente conexe ale programului și sprijinului logistic. Costul total estimat al programului este de 120,5 milioane USD.
Această vânzare propusă va sprijini politica externă și obiectivele de securitate națională ale Statelor Unite, ajutând la îmbunătățirea securității unui Aliat al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), care este o forță importantă pentru stabilitatea politică și economică în Europa. Este vital pentru interesul național al SUA să asiste România în dezvoltarea și menținerea unei capacități de autoapărare puternice și pregătite.
Vânzarea propusă va îmbunătăți capacitatea României de a face față amenințărilor actuale și viitoare prin modernizarea și asigurarea capacității expediționare continue a României de a contracara amenințările regionale. România nu va avea nicio dificultate să absoarbă aceste echipamente și servicii în forțele sale armate.
Vânzarea propusă a acestui echipament și suport nu va modifica echilibrul militar de bază din regiune.
Nu a fost stabilit un antreprenor principal pentru o potențială vânzare. Nu sunt cunoscute acorduri de compensare propuse în legătură cu această potențială vânzare.
Implementarea acestei vânzări propuse nu va necesita desemnarea personalului guvernului SUA, dar va necesita desemnarea unui (1) reprezentant al contractantului în România pentru aproximativ un (1) an pentru a livra AAV, echipamente aferente și suport.
Nu va exista niciun impact negativ asupra pregătirii pentru apărare a SUA ca urmare a acestei vânzări propuse.
Această notificare privind o potențială vânzare este cerută de lege. Descrierea și valoarea în dolari sunt pentru cea mai mare cantitate estimată și valoarea în dolari pe baza cerințelor inițiale. Valoarea reală în dolari va fi mai mică, în funcție de cerințele finale, de autoritatea bugetară și de acordurile de vânzare semnate, dacă și când sunt încheiate.
Toate întrebările referitoare la această propunere de vânzare militară străină ar trebui să fie îndreptate către Biroul Afaceri Politice Militare al Departamentului de Stat, Biroul pentru Afaceri Publice și Congresului, pm-cpa@state.gov.”, scrie documentul oficial al Agenţiei de Cooperare în domeniul Securităţii Apărării din SUA., arata Realitatea PLUS.