JUSTIȚIE

Români transformați în sclavi în Ungaria de un grup de conaționali. Cum păcăleau victimele

Zeci de copii și adulți din România au fost exploatați și transformați în sclavi, în Ungaria, de mai bine de 10 ani, de un grup infracțional format tot din români.„Membrii grupării de crimă organizată au recrutat persoane vulnerabile, cu situaţii financiare dificile şi fără relaţii de familie stabile, pentru a evita astfel riscul de a fi căutate de rude. Astfel, victimele predilecte ale făptuitorilor au fost cele provenite din centrele de plasament, care prin promisiuni false, respectiv salariu de 80.000-100.000 forinţi lunar, cazare şi masă, program de muncă de 8 ore pe zi, 5 sau 6 zile pe săptămână în cadrul unei intreprinderi din Ungaria, au fost uşor de convins şi exploatat”, precizează DIICOT într-un comunicat.

Victimele au fost exploatate din anul 2013 de un grup infracțional compus din cinci bărbați și o femeie, din județul Covasna. Infractorii le promiteau locuri bune de muncă, program de 8 ore pe zi, 5 sau 6 zile pe săptămână, mese și salariu, dar n-au primit nimic din acestea.

Victimele proveneau din medii defavorizate, mai ales din centre de plasament, fiind puse să muncească până la epuizare, nu erau plătiți și nu li se asigurau servicii medicale.

Victimele au ajuns în Ungaria de doi soți, iar la sosirea în țara străină li s-au luat toate documentele de identitate pentru a le limita libertatea de mișcare. Scuza folosită pentru a obține actele a fost reprezentantă de formalitățile de angajare.

Condițiile în care erau ținuți românii

Ele au fost cazate într-o baracă de scândură, fără mobilier, sau în beciul unei locuințe, iar de aici erau duși la o fabrică de prelucrare a deșeurilor menajere, unde erau obligați să muncească.

DIICOT a transmis că s-au aplicat și acte de violență asupra victimelor pentru a le convinge să muncească „între 12, 18 ore şi chiar 24 de ore, 7 zile pe săptămână”, fiind supravegheață non-stop în timpul programului.

Românilor nu li s-a oferit mâncare și nici condiții minime de locuit, nu au avut parte de asistență medicală, iar după programul de muncă trebuiau să facă treburi gospodărești. În plus, salariile pe care ar fi trebuit să le primească victimele erau însușite aproape integral de infractori.

Procurorii DIICOT au percheziționat trei domicilii din localitățile Ozun și Chilieni, din Covasna. Și autoritățile din Ungaria au făcut percheziții, iar în urma controalelor din cele două țări s-au găsit 49.150.000 de forinți, 5.990 de euro, circa 350 de grame de bijuterii, două mașini, două pistoale, înscrisuri și alte mijloace de probă. În plus, în Ungaria s-au mai găsit alte peste 20 de victime.

Autoritățile maghiare au arestat membrii grupării infracționale, dar și un complice care a acționat pe teritoriul Ungariei.