O rețea criminală de trafic de persoane a fost destructurată în Sevilla, Spania, după ce autoritățile au descoperit condiții inumane de muncă și trai impuse unor muncitori sezonieri români. Victimele, recrutate din România cu promisiunea unui loc de muncă decent, erau forțate să muncească 12 ore pe zi, fără zile libere, pentru un salariu simbolic de doar 70 de euro pe săptămână.
Odată ajunse în Spania, victimele erau cazate în locuințe insalubre, unde trăiau înghesuite, alături de copii minori, fără acces la condiții minime de igienă sau intimitate. Locuințele în care au fost descoperiți erau descrise de polițiștii spanioli ca fiind „improprii traiului uman”, cu saltele direct pe podea, murdărie și un aer irespirabil,arata ziarulromanesc.es
Români în sclavie în Spania – Promisiuni false și realități șocante
Potrivit anchetei desfășurate de Poliția Națională din Spania, muncitorii erau recrutați în România de către un clan familial, care promitea contracte avantajoase și cazare gratuită. În realitate, odată ajunși pe plantațiile agricole din Sevilla, aceștia erau forțați să lucreze șapte zile pe săptămână, în condiții epuizante și fără drepturi sau protecție legală.
Operațiunea a dus la arestarea a 11 persoane, dintre care două au fost deja plasate în arest preventiv. Printre liderii rețelei se află și un individ urmărit de autoritățile române pentru agresiune sexuală asupra minorilor, ceea ce ridică și mai mult gravitatea faptei
Un semnal venit din România a declanșat ancheta
Români în sclavie în Spania – Totul a început în ianuarie, când autoritățile române au informat Ambasada Spaniei din București despre cazul unui cetățean reținut împotriva voinței sale într-o localitate din Sevilla. Grație acestui semnal, poliția a intervenit rapid, localizând imobilul din Villanueva del Río y Minas unde erau ținuți mai mulți muncitori români în condiții de sclavie modernă.
În timpul intervenției, autoritățile spaniole au reușit să elibereze două dintre victimele capturate și au demarat o anchetă amplă pentru a dezmembra întreaga rețea. Investigația a fost posibilă datorită unei cooperări internaționale eficiente, în care Ambasada Spaniei la București a avut un rol crucial
Sclavia modernă se ascunde în plină Europă
Cazul de la Sevilla scoate în evidență o realitate dureroasă: exploatarea muncitorilor vulnerabili, în special din Europa de Est, este încă prezentă în inima Uniunii Europene. Românii plecați în căutarea unui trai mai bun sunt adesea victimele unor rețele organizate care profită de lipsa lor de protecție și informații.
Conform relatărilor din La Voz del Sur , acest caz servește ca un avertisment dur pentru autorități și un apel urgent la reglementări mai stricte și mecanisme reale de protecție pentru muncitorii sezonieri din agricultură.