INTERNAȚIONALSUA

Republicanii par să creadă că punerea unei femei de culoare la Curtea Supremă este adevăratul rasism

Joe Biden nu a ales încă un candidat pentru a ocupa locul judecătorului Stephen Breyer, care se retrage de la Curtea Supremă, dar conservatorii știu deja că acesta nu este calificat. La urma urmei, Biden a promis că va nominaliza o femeie de culoare.

După cum scrie Jonathan Chait, de la New York Magazine, publicațiile conservatoare deplâng faptul că Biden a pus „culoarea pielii mai presus de calificări”, acuzându-l pe Biden că încearcă să fomenteze „războiul tribal” și că se angajează în „discriminare” și insistând asupra faptului că eventualul nominalizat va fi „o angajare prin acțiune afirmativă, un fel de trofeu într-o vitrină”. O femeie de culoare simbolică”. Un comentator juridic conservator a spus pe un ton răutăcios că, în locul alegerii sale preferate, președintele va numi o „femeie de culoare mai puțin importantă”. Senatorii republicani au indicat deja că nu vor susține pe nimeni dintre cei nominalizați de Biden, așa că nu este ca și cum calificările candidatului ar face o diferență pentru ei.

Dacă toate acestea sună oarecum familiar, este pentru că ultima dată când un președinte democrat a nominalizat o femeie de culoare la Curte, elitele juridice de dreapta și de stânga au insistat că Sonia Sotomayor a fost o aleasă necalificată, care a fost aleasă doar pentru că este de origine portoricană. Ideea că conservatorii nu ar fi adus astfel de argumente dacă Biden nu ar fi anunțat în prealabil că va numi o femeie de culoare este un nonsens; Barack Obama nu a anunțat niciun criteriu de acest fel înainte de a o nominaliza pe Sotomayor și au spus practic aceleași lucruri despre ea – conservatorii au atacat-o ca fiind o „aleasă pe bază de cote” care a fost aleasă „pentru că este femeie și hispanică, nu pentru că era cea mai calificată”. La acea vreme, Sotomayor avea mai multă experiență judiciară înainte de a fi nominalizată decât orice alt judecător în funcție, iar acest lucru rămâne valabil și astăzi, odată cu numirea a trei noi judecători de către Donald Trump.

sursa articol:www.msn.com