INTERNAȚIONAL

Republica Cehă va lansa un program pentru a-i aduce pe ucraineni acasă

Republica Cehă va lansa un program pentru a-i aduce pe ucraineni acasă, informează portalul Meta.ua

Peste 400 de persoane vor primi bilete gratuite pentru a se întoarce în Ucraina

Ministerul ceh de Interne va sprijini ucrainenii care decid în mod voluntar să se întoarcă în Ucraina, a anunțat joi, 16 mai, serviciul de presă al Ministerului ceh de Interne.

Miercuri, 15 mai, guvernul ceh a aprobat parametrii unui program pilot pentru a facilita întoarcerea benevolă a unor cetățeni în Ucraina. Proiectul se va desfășura în perioada iunie – noiembrie 2024 și va viza un număr maxim de 430 de persoane. Ministerul ceh de Interne subliniază că proiectul nu are nicio legătură cu serviciul militar al ucrainenilor.

“Dorim să oferim asistență celor care, de exemplu, vor să se întoarcă acasă din motive de sănătate sau de familie. Această asistență va consta în principal în cumpărarea de bilete și, în unele cazuri deosebit de grave, de exemplu, în furnizarea de ambulanțe”, a explicat ministrul de interne Vit Rakușan.

Atât persoanele cărora li s-a acordat protecție temporară, cât și cele care au primit deja protecție internațională se vor putea alătura proiectului. În cadrul programului, 400 de persoane vor primi un bilet de autobuz de la locul de reședință din Republica Cehă până la cel mai apropiat loc de ședere din Ucraina. Alte 30 de persoane cu probleme de sănătate vor primi transport medical individual pentru a se întoarce în Ucraina.

Trebuie remarcat faptul că o persoană va putea solicita o singură dată rambursarea cheltuielilor legate de întoarcerea în Ucraina. În cazul în care un ucrainean sau o ucraineancă dorește să se întoarcă în Republica Cehă și să solicite un permis de ședere în următoarele douăsprezece luni, persoana va trebui să plătească jumătate din costuri.

Ministerul ceh de Interne a alocat 5,59 milioane de coroane cehe sau 9,48 milioane de UAH la cursul de schimb al BNU pentru această inițiativă.