ACTUALITATENAȚIONAL

Reglare de conturi în trafic: 12 persoane au ajuns la poliție. 9 au fost reținute

Scandal cu focuri de armă, în Botoșani. 9 persoane au fost reținute, iar alte 3 au fost plasate sub control judiciar. Polițiștii au fost nevoiți să tragă mai multe focuri de avertisment pentru a aplana un conflict între două grupări. Evenimentele s-au derulat în două episoade distincte, ambele consumându-se chiar în centrul municipiului – primul în apropierea Parcului Junior, iar celălalt la câțiva metri de sediul Inspectoratului de Poliție Județean.

Există, însă, voci care susțin că violențele ar fi o așa-zisă reglare de conturi pusă la cale de un grup de interlopi, care ar încerca să-și facă legea în oraș în tot ceea ce înseamnă cluburi, cafe-baruri și discoteci. Iar totul pare să se bazeze pe o strategie.

„Sunt aceleași persoane din trecut, care încearcă acum să acapareze orașul”

În fapt, susțin unii botoșăneni care au dorit să-și păstreze anonimatul, persoane din anturajul unor indivizi cunoscuți și în trecut cu activități infracționale în ceea ce înseamnă trafic de persoane și șantaj, ar încerca să preia controlul asupra locațiilor frecventate de tineri pentru a livra pe piață substanțe cu efect psihoactiv.

Astfel, prin intermediul unor tineri instruiți în sporturi de contact, denumiți și „săgeți”, sunt generate conflicte în aceste localuri, iar ulterior administratorilor acelor spații li se oferă servicii de pază și protecție de la firmele agreate de interlopi. Însă noii agenți de pază ar fi în fapt cei care asigură protecție distribuitorilor de droguri, care se infiltrează printre clienții acelor localuri.

„Sunt aceleași persoane din trecut, care încearcă acum să acapareze orașul. Cei care se opun acestui șantaj mascat ajung să fie victime ale agresiunilor, interlopii încercând să-i intimideze prin acte de violență, sub masca unor răzbunări puse la cale de <<săgeți>>. Totul se întâmplă sub ochii polițiștilor, care nu reușesc să gestioneze situația din cauza implicațiilor”, a spus un botoșănean care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Maşina unui agent de pază distrusă

Informațiile par să se lege și cu datele oferite până în prezent de poliție. Astfel, scenele violente din noaptea de marți spre miercuri sunt în fapt o continuare la un alt incident care a avut loc într-un club de pe Calea Națională în care agentul de pază, un tânăr de 35 de ani, din comuna Cristești, a intervenit imediat la scandalul provocat de așa numita „săgeată”.

Duminică seară, agentul de pază se deplasa cu mașina pe Calea Națională, spre Șoseaua Iașiului, iar imediat după ce a trecut de sensul giratoriu de la Pod de Piatră a fost blițat de un alt autoturism care a venit din spate.

Tânărul a tras pe dreapta pentru a-i face loc, dar mașina suspectă a oprit în imediat apropiere, iar din ea au coborât mai mulți indivizi care i-au distrus autoturismul.

Cazul a ajuns în atenția polițiștilor, în urma unui apel pe 112, cercetările desfășurându-se sub aspectul comiterii infracțiunii de distrugere.

Bătaie cu înjunghieri sub ochii poliţiştilor

Doar că lucrurile nu s-au oprit aici pentru că evenimentele au degenerat în noaptea de marți spre miercuri, când un alt tânăr de 24 de ani, din municipiul Botoșani, posibil o <<săgeată>> a sunat la 112 pentru a anunța că se deplasează cu autoturismul pe strada Marchian, din municipiul Botoșani, și este urmărit de o altă mașină. Polițiștii au plecat imediat, dar între timp apelantul a oprit mașina undeva în dreptul Parcului Junior, unde a avut un conflict cu urmăritorii săi.

Înarmat cu un cuțit, acesta a reușit să-i rănească pe câțiva dintre ei, printre cei răniți aflându-se și agentul de pază din Cristești, care ar fi fost înțepat chiar în piept. Sunt, însă, voci care spun că agresiunile din stradă ar fi continuat chiar sub ochii polițiștilor, care nu ar fi intervenit pentru a-l dezarma pe tânărul care a scos cuțitul.

Cum a pornit scandalul

Scandalul a pornit după ce un tânăr de 24 de ani a sunat la 112 să anunțe că este urmărit în trafic de alți 3 indivizi. Până să vină polițiștii, acesta a încercat să își facă dreptate singur și i-a înjunghiat cu un cuțit. Toți cei 4 au ajuns la spital, după care au fost duși la audieri. Mai târziu, un alt grup de tineri din anturajul celor înjunghiați s-au luat la bătaie cu cei din grupul șoferului urmărit.Toți cei 12 tineri cu vârstele cuprinse între 17 și 35 de ani sunt acum cercetați și sunt propuși pentru arestul preventiv de 30 de zile.

„Din cercetările efectuate până în acest moment, a reieșit faptul că, pe fondul unui conflict mai vechi, între apelant și alte 3 persoane, a avut loc o altercație, cei patru lovindu-se reciproc, împrejurare în care tânărul de 24 de ani, folosindu-se de un cuțit, ar fi provocat leziuni celor trei persoane cu care intrase în conflict. Toate persoanele implicate au fost transportate la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale, starea acestora fiind stabilă. Ulterior, trei dintre aceștia, apelantul și doi tineri de 31 și 17 ani, ambii din orașul Flămânzi au fost conduși la audieri, iar un tânăr, de 35 de ani, din comuna Cristești, a rămas internat în unitatea spitalicească”, a precizat Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani

sursa:monitoruldebotosani.ro