ACTUALITATENAȚIONAL

Refugiați, dar bogați. Peste 1.000 de ucraineni care au venit în România au declarat la vamă 140 de milioane de euro

Sunt aproape trei luni de când a început războiul din Ucraina și de atunci au intrat în România aproape un milion de refugiați din țara vecină.

În timp ce unii au ajuns doar cu hainele de pe ei și au avut nevoie de ajutor, alții au venit cu bani mulți. Și-au mutat aici afacerile, au cheltuit sume importante, au închiriat sau chiar cumpărat locuințe. La mijloc ar fi milioane de euro.

De când a început războiul, aproape un milion de ucraineni au intrat în România, potrivit Poliției de Frontieră.

Dintre aceștia, se estimează că au rămas la noi aproximtiv 10%, în timp ce restul și-au continuat drumul către alte țări.

La vamă trebuie să declare dacă au sume mai mari de 10.000 de euro. 1.193 au și făcut-o. Au declarat nu mai puțin de 140 de milioane de euro.

Ucrainenii care au rămas la noi au cheltuit, până acum, milioane de euro. De exemplu, o singură companie de plăți raportează peste șapte milioane de tranzacții, în valoare totală de 1,4 milioane de euro.

Cătălin Moise, manager la Global Payments Romania: „E o sumă destul de impresionantă. Se duce undeva la 5% din toate tranzacțiile procesate de noi. În general au mers pe produse de strictă necesitate, pe zona de supermarketuri, pe zona de farmacii, în același timp și pe servicii asociate auto, combustibil, service etc”.

La acestea se adaugă și cheltuieli de cazare. Chiar dacă unii dintre ucraineni au stat la familii de români, mulți altii s-au cazat în hoteluri și pensiuni.

Călin Ilie, președinte HORA: „Gradul de ocupare a crescut în București cu 20%. Ucrainenii au stat și la hoteluri de cinci stele”.

Însă, cum războiul s-a prelungit, unii au început să închirieze ori chiar să cumpere locuințe. În unele cazuri s-au ocupat de asta companiile pentru care lucrează.

Gabriel Blăniță, reprezentantul companiei imobiliare Colliers: „Am avut practic sute de astfel de cereri pe care le-am gestionat pentru piața de închirieri din București, în special, și zona metropolitană a Bucureștiului. O parte din ei continuă să lucreze remote, ca și cum ar fi în Ucraina, o parte lucrează la sediul companiei din România, iar o parte din ei, aflați în perspectiva de a petrece mai mult timp decât au prevăzut în România, își caută de lucru”,arata ph-online.

O femeie din Ucraina a trecut granița în Ungaria cu mai multe valize pline cu dolari și euro

Potrivit site-ului 24tv.ua, Serghei Lușcenko, fost jurnalist și politician, publică pe contul său de Telegram o fotografie cu valizele cu bani și susține că ar fi vorba despre Anastasia Kotvițkaia, soția fostului deputat Igor Kotvițki. Om de afaceri, acesta este considerat ca fiind mâna dreaptă a lui Arsen Avakov, un politician bogat și influent, bănuit de corupție, care a fost ani de zile ministru de interne, sub diverse adminstrații, până în vara anului trecut, când și-ar fi dat demisia la cererea președintelui Zelenski.

Femeia a trecut frontiera în Ungaria cu o mașină înmatriculată în Ungaria și condusă de un cetățean ungar. Vameșii ucraineni au lăsat vehiculul să treacă, dar grănicerii din Ungaria l-au controlat. Au găsit banii și au pus-o să declare întreaga sumă pe care o avea. Procurorii de la Kiev au deschis o anchetă.

În presa ucraineană circulă de mai mult timp informații că sume mari de bani sunt scoase clandestin din țară, cu ajutorul unor grăniceri corupți, care primesc mită.

Zilele trecute, și poliția de frontieră din România a anunțat că un cuplu ucrainean a încercat să intre pe la vama Albița cu 1,6 milioane de dolari și 50.000 de euro ascunși în mașină.