ASIAEUROPAINTERNAȚIONAL

Recunoașterea de către Armenia a statului Palestina este un pas spre încetarea ocupației: Abbas

PALESTINA:
Decizia Armeniei de a recunoaște statul Palestina „reprezintă un progres în recunoașterea dreptului poporului palestinian la pământul său și a necesității de a pune capăt ocupației israeliene”, a declarat marți președintele palestinian Mahmoud Abbas.

Abbas și-a exprimat recunoștința față de președintele armean Vahagn Khachaturyan pentru acest pas semnificativ într-o scrisoare pe care a trimis-o omologului său armean, potrivit agenției oficiale de presă palestiniene WAFA.

La 21 iunie, Ministerul Afacerilor Externe al Armeniei a anunțat într-o declarație „recunoașterea oficială a statului Palestina”, o măsură salutată de comunitatea palestiniană și internațională.

Odată cu recunoașterea Armeniei, numărul țărilor care recunosc Palestina a ajuns la 149 din cele 193 de state membre ale ONU.

Recunoașterea Armeniei „reflectă angajamentul său pentru realizarea justiției, credința în drepturile omului și profunzimea relațiilor de prietenie și respect dintre popoarele palestinian și armean”, a adăugat Abbas.

Acesta a considerat recunoașterea drept „un pas înainte în recunoașterea dreptului poporului palestinian la pământul său în cadrul frontierelor din 1967, a necesității de a pune capăt ocupației israeliene și a autodeterminării”.

Abbas și-a exprimat speranța că alte țări care nu au recunoscut încă un stat independent al Palestinei vor urma exemplul Armeniei pentru a obține securitate, pace și coexistență în regiune.

Recent, Spania, Norvegia, Irlanda și Slovenia au recunoscut, de asemenea, oficial statul Palestina.

Israelul, care ignoră o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care cere încetarea imediată a focului, s-a confruntat cu condamnarea internațională pe fondul continuării ofensivei sale brutale asupra Gazei de la atacul din 7 octombrie anul trecut al grupului palestinian Hamas.

De atunci, peste 37 600 de palestinieni au fost uciși în Gaza, majoritatea fiind femei și copii, iar alți aproape 86 100 au fost răniți, potrivit autorităților sanitare locale.

După mai mult de opt luni de război israelian, zone întinse din Gaza se află în ruine pe fondul unei blocade paralizante a alimentelor, apei potabile și medicamentelor.

Israelul este acuzat de genocid la Curtea Internațională de Justiție, a cărei ultimă hotărâre i-a ordonat să își oprească imediat operațiunile în orașul Rafah din sud, unde peste un milion de palestinieni s-au refugiat din calea războiului înainte de a fi invadat la 6 mai.

sursa: tribune.com.pk