EDUCAȚIEULTIMA ORĂ

Rectorul USV, Valentin Popa face un pas înapoi. Nu mai vrea să conducă instituția de învățământ superior de stat. Într-un clasament la nivel național, USV ocupă locul XII

Rectorul Univeristății Ștefan cel Mare din Suceava, Valentin Popa face un pas înapoi. Nu mai vrea să conducă instituția de învățământ superior de stat.  Cadrul universitar a  anunțat într-un mesaj de sfârșit de an  adresat colegilor dar și studenților,  că s-a aflat la conducerea  acestei instituții de învățământ timp de 12 ani și că nu va mai candida pentru un nou mandat.
Alegerile pentru un nou rector ar urma să aibă loc în luna februarie 2024.
Într-un clasament la nivel național, USV ocupă locul XII. Mai mult, sunt facultăți din cadrul Universității Ștefan cel Mare Suceava în care cu acceptul rectoratului au fost acceptate să predea personaje care au trecut prin filtru DNA sau sunt implicate politic ceea ce reduce din increderea studenților în ciuda dotărilor de care dispune instituția de învățământ superior.
Valentin Popa a ocupat funcția de ministru al Educației în perioada 30 ianuarie 2018 -septembrie 2018.
Vă prezentăm integral mesajul rectorului USV, Valentin Popa:
Dragi colegi, Dragi studenti,
Ne aflam la finalul anului 2023 si in apropierea încheierii perioadelor de mandat ale structurilor academice alese in anul 2020. Legislatia in vigoare imi permite sa mai candidez la functia de rector al Universitatii „Stefan cel Mare” din Suceava. Totusi, apreciez ca 12 ani, in care am detinut aceasta functie, sunt suficienti si, de aceea, nu voi mai candida pentru un nou mandat. Consider ca o institutie atat de dinamica, cum este universitatea noastra, are nevoie periodic de noi motoare. Astfel, incepand cu data de 7 martie 2024, USV va avea un nou rector, pe care il vom alege pe data de 15 februarie.
Trebuie sa spun ca sunt mandru de comunitatea academica pe care cu onoare am condus-o atatia ani. Am plecat la drum, in anul 2012, aflandu-ne intr-o situatie financiara foarte grea, cu fonduri insuficiente pentru sustinerea platii salariilor si a celorlalte cheltuieli operationale, cu un deficit substantial de imagine, cauzate, in principal, de politica ministrului de atunci. Prin munca noastra, a tuturor, am ajuns astazi sa avem una dintre cele mai bine finantate universitati din Romania (pe student echivalent), o universitate membra a unei prestigioase retele de universitati europene (Neolaia), o prezenta constanta in clasamentele internationale, o universitate bine reprezentata in consilii si comisii nationale. Suntem singura universitate care are in coordonare o Casa de cultura a studentilor, suntem pe primul loc intre universitati in ceea ce priveste brevetele de inventie, sustinem lectorate de limba romana in Ucraina, avem un club sportiv cu rezultate remarcabile la handbal, atat la nivel national, dar mai ales la nivel european universitar, suntem universitatea cu cele mai multe programe de studiu in dubla diploma realizate cu universitati din strainatate, avem asadar cu ce sa ne mandrim!
Universitatea are, astazi, peste 10.000 de studenti (fata de un minim de 7.800 provocat de politicile din anul 2011), dintre care aproape 15% au domiciliul in afara granitelor Romaniei, numarul locurilor bugetate pentru romani crescand cu 75%, iar cele pentru straini de 8 ori.
Venitul mediu al angajatilor USV a crescut in aceasta perioada de 4 ori. La finalul anului 2023, universitatea noastra are un sold de peste 50 de milioane de lei (care cuprinde si soldurile anilor precedenti), fonduri rezervate, in special, dezvoltarii infrastructurii de invatamant si cercetare a universitatii, dar si asigurarii fondului de rulment si a cofinantarii zecilor de proiecte aflate in derulare sau care vor fi contractate in perioada imediat urmatoare. Universitatea este, astfel, la adapost, chiar si in eventualitatea unor vremuri mai grele care ar putea aparea incepand cu anul 2025.
Pe viitor nu intentionez sa ma retrag exclusiv in activitatea didactica si de cercetare, dar nici nu voi aplica pentru vreo functie executiva. Voi continua sa ma implic in managementul proiectelor PNRR, care insumeaza deja peste 175 milioane lei in proiecte de infrastructura contractate si peste 135 de milioane lei in proiecte depuse spre evaluare sau in pregatire, proiecte care vor asigura dezvoltarea institutionala a universitatii, in special a campusului Moara (unde se vor construi cel putin 8 cladiri si utilitatile necesare), precum si a sediului Facultatii de Medicina si Stiinte Biologice. Imi propun sa candidez pentru un loc de membru in Consiliul facultatii si in Senat, unde nu sunt functii executive si unde voi incerca sa ajut cu experienta mea, desigur, daca voi fi ales!
Doresc sa va multumesc tuturor pentru ca ati fost alaturi de mine, pentru acesti 12 ani extraordinari de intensi, pentru ca ati inteles sa fim impreuna si la bine si la greu.
Am beneficiat de o echipa extraordinara, careia tin sa ii multumesc. Am putut atinge tintele pe care ni le-am propus gratie implicarii colegilor de la toate facultatile si ne-am putut baza intotdeauna pe atitudinea participativa a studentilor nostri, pe parcursul tuturor acestor ani. Tot ceea ce am realizat am facut-o impreuna, noi toti! Si va multumesc pentru asta!
Va doresc sarbatori fericite si la multi ani!
Al dumneavoastra,
Valentin Popa