ACTUALITATENAȚIONAL

Recensământul s-a încheiat de mult. Recenzorii nu şi-au primit nici acum banii

De jumătate de an, mii de recenzori nu şi-au primit banii pentru că Executivul nu a aprobat actul normativ prin care se efectuează plata angajaţilor. Aceştia trebuie să aştepte ca Institutul Naţional de Statistică să verifice activitatea lor, de când a început procesul recensământului şi până în prezent.

„Recenzorii îşi aşteaptă banii de şase luni de când a început completarea chestionarelor, totul din cauza unei hotărâri de Guvern privind efectuarea plăţilor, nu a fost încă aprobată de Executiv.

Motivul este reprezentat de timpul necesar validării chestionarelor respective, susţin reprezentanţii Institutului Naţional de Statistică.

Recent s-au alocat 192 de milioane de lei pentru plata personalului recensământului. Şi aici vorbim despre recenzori, recenzori şefi şi coordonatori. Aceştia primesc între 3,5 şi 7 lei pe chestionar, în funcţie de tipul acestuia. Institutul Naţional de Statistică centralizează aplicarea chestionarelor din toate etapele recensământului, urmând ca angajaţii să fie plătiţi după terminarea procesului.”Începând cu 21 septembrie, până în 10 octombrie, vom trimite situațiile de plată către unitățile coordonatoare de la nivel județean și de aici vor merge spre Primării”, a declarat Bogdan Drăghia pentru romania.europalibera.org