INTERNAȚIONAL

Războiul Z al lui Putin a creat o nouă svastică

În zilele dinaintea invaziei totale a Rusiei, Z-uri albe au început să apară pe echipamentele militare rusești. Acum sunt peste tot.

Ceea ce a început ca niște semne curioase aplicate cu vopsea albă pe tancurile și camioanele rusești a devenit acum un simbol al propriei versiuni a Războiului Mondial Z a lui Vladimir Putin.

Acum, „Z”-ul a devenit asemănător unei noi „svastici” sau simbol al urii și apare peste tot unde se găsesc susținători ai invaziei neinvitate a Rusiei în Ucraina.

Kamil Galeev, un cercetător Galina Starovoitova Fellow la Woodrow Wilson Center, a curatoriat exemple de utilizare a înfricoșătorului personaj pe Twitter. „‘Z’ este o literă pe care militarii ruși o pun pe vehiculele lor care pleacă spre Ucraina. Unii interpretează ‘Z’ ca fiind ‘Za pobedy’ (pentru victorie). Alții – ca ‘Zapad’ (Vest).  Oricum, acest simbol inventat în urmă cu doar câteva zile a devenit un simbol al noii ideologii rusești și al identității naționale”, a scris el pe Twitter înainte de invazie. Acum, Galeev crede că simbolul înseamnă că Putin a luat o pagină de la cei mai răi tirani din lume, inclusiv Benito Mussolini. „Ca să spunem simplu, devine fascist total”, a scris el pe Twitter. „Autoritățile au lansat o campanie de propagandă pentru a obține sprijin popular pentru invazia lor în Ucraina și primesc o mulțime de sprijin.”

Haideți să discutăm ce se întâmplă în Rusia. Ca să spunem simplu, se transformă în fascism total. Autoritățile au lansat o campanie de propagandă pentru a obține sprijin popular pentru invazia lor în Ucraina și primesc o mulțime de sprijin. Puteți vedea „Z” pe hainele acestor tipi. Ce înseamnă acest lucru?

Într-adevăr, probabil că simbolul nu este legat direct de simbolul fascicol al lui Mussolini, care purta și el un „Z”, așa cum nu este nici o referință la filmul World War Z din 2013 al lui Brad Pitt, care a avut premiera la festivalul de film de la Moscova din acel an – deși s-ar putea argumenta că trupele rusești nu sunt atât de diferite de invazia de zombi pe care se bazează filmul.

Dar, cu siguranță, câștigă popularitate. În weekend, gimnastul rus Ivan Kuliak a fost văzut purtând un „Z” alb pe body, în timp ce stătea alături de ucraineanca Kovtun Illia, care tocmai câștigase aurul la Cupa Mondială de gimnastică de la Doha, Qatar.

Copii ruși grav bolnavi la un centru de oncologie din orașul Kazan ar fi fost puși să se alinieze în formația „Z” pentru o fotografie care a fost distribuită pe scară largă în rețelele de socializare. Insignele soldaților ucraineni morți au fost, de asemenea, fotografiate aliniate în formația „Z”, iar litera a apărut pe steaguri, pe camioane și în convoaie ale presupușilor susținători ai războiului lui Putin.

Există chiar și un videoclip în care spionul rus Marina Butina, care a pledat vinovată în 2018 pentru conspirație în calitate de agent străin, desenează una pe reverul jachetei sale.

Este dificil de spus dacă scrisoarea, care ar fi putut fi folosită inițial pentru a identifica pur și simplu echipamentele militare rusești pentru a le deosebi de mașinile ucrainene, are și alte semnificații ascunse. Litera „Z” nu există în alfabetul chirilic rusesc, dar a devenit acum cel mai proeminent simbol al războiului fără sens al Rusiei.

sursa articol: www.thedailybeast.com