CORONAVIRUS

Rata de pozitivare, în scădere. Doar 31,32% din cei examinați sunt infectați

Gradul de pozitivare a testelor COVID-19 efectuate este de 31,32%, a informat, vineri, Ministerul Sănătăţii. Cel mai mare nivel de pozitivare – 38,36% – a fost înregistrat luni.

Într-un interval de 24 de ore, pe teritoriul României au fost înregistrate 31.776 persoane pozitive cu virusul SARS-CoV-2, dintr-un total de 101.435 teste RT-PCR şi antigen efectuate. Gradul de pozitivare este de 31,32.

Ministerul Sănătăţii solicită persoanelor care au simptome ce pot indica prezenţa virusului SARS-CoV-2 (febră, tuse, oboseală, dureri de cap, pierderea gustului şi a mirosului etc.) să apeleze la medicul de familie, call-centerele DSP sau la numărul unic de urgenţă 112 pentru a solicita testarea.

De asemenea, persoanele care manifestă simptome şi sunt în Bucureşti sau judeţul Ilfov se pot deplasa cu mijloace proprii, nu cu mijloace de transport în comun, la centrele special create pentru recoltarea de probe pentru testarea COVID-19.

Persoanele ale căror teste sunt pozitive se pot deplasa la centrele de evaluare pentru a primi consultaţie şi tratamentul necesar.

„În situaţia în care aveţi forme severe şi simptomele se manifestă agresiv, apelaţi numărul unic de urgenţă 112”, recomandă MS.

Specialiştii în sănătate publică susţin că vaccinarea rămâne cea mai eficientă metodă de prevenire a formelor grave de COVID-19 şi a deceselor.

„Astăzi, dintre cele 1.036 persoane internate la ATI, 875 sunt persoane nevaccinate. De asemenea, dintre cele 97 de decese înregistrate, 78 au survenit la pacienţi nevaccinaţi”, arată Ministerul Sănătăţii.