BREAKING NEWSEDUCAȚIE

Răsturnare de situație: După ce ISJ Cluj a spus că va folosi un dispozitiv care „citește” palma elevilor pentru a-i ajuta în carieră, instituția s-a răzgândit

„Subiectul_ Lansarea, în cadrul unei Conferințe de presă, din 23 ianuarie 2024, a Proiectului pilot de orientare vocațională, „ÎNCOTRO? EU”

În contextul informațiilor vehiculate în spațiul public, referitoare la prezentarea, în cadrul unei Conferințe de presă, din 23 ianuarie 2024, a Proiectului pilot de orientare vocațională, „ÎNCOTRO? EU”, conducerea Inspectoratului Școlar Județean Cluj anunță public faptul că această inițiativă nu va fi promovată la nivelul unităților de învățământ preuniversitar din județul Cluj, până la momentul clarificării tuturor aspectelor care țin de eficacitatea și relevanța rapoartelor generate.

Asigurăm părinții și opinia publică asupra faptului că școala clujeană rămâne un spațiu protejat, care valorifică metode și instrumente a căror eficacitate și utilitate nu periclitează sănătatea fizică și mintală a elevilor”, transmite ISJ Cluj.

  Copii, grupuri țintă pentru un proiect?

Proiectul-pilot numit „Încotro? Eu?” viza orientarea elevilor în carieră prin citirea palmei, cu un aparat neurostimulator.  Proiectul a fost prezentat marți, 23 ianuarie, de către Marinela Marc, șefa IȘJ Cluj. Inițiativa viza o modalitate nestandardizată de a evalua abilitățile native ale copiilor. În mod obișnuit, profilul vocațional este stabilit de psihologi care evaluează răspunsurile trecute de elevi într-un chestionar.

„În cadrul proiectului „Încotro? Eu?”, ISJ Cluj identifică grupul țintă și eșantionul de elevi și licee. Va fi un proiect pilot care începe în luna februarie și va dura până în iunie, iar în funcție de rezultate vom vedea dacă îl extindem în anul școlar viitor. În prima fază vor fi 100 de elevi în fiecare lună. Noul sistem îi va ajuta pe elevi să ia decizii legate de carieră”, a declarat Marinela Marc la inaugurare, potrivit Stirile TVR.

Cum funcționează aparatul?

Aparatul a costat 2.500 de euro și a fost cumpărat prin intermedierea firmei Psyhometric Systems Cluj-Napoca.

Aparatul este un neurostimulator, pe care elevii își pun palmele, iar ulterior sunt supuși unor impulsuri electrice de voltaj foarte mic prin care le este stimulat creierul.

Creierul răspunde înapoi, moment în care scannerul intră în modul de colectare date. Procesul se repetă până se colectează date suficiente la nivel de activitate neurodermală, iar informațiile sunt interpretate de un algoritm inventat de noi, a explicat Andrei Galoș, reprezentant al firmei Psyhometric Systems.