BREAKING NEWSCORONAVIRUS

Rafila: „E de bun-simţ să purtăm mască, nu este botniţă”. Cum va fi evitată decizia CCR

Folosirea măștii de protecție este o măsură de bun simț, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Sfatul acestuia este ca masca să fie folosită și afară, în zonele aglomerate, pentru că e o barieră demonstrată științific.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că Guvernul va lua măsuri după ce va vedea publicată hotărârea şi explicaţiile Curţii Constituţionale legate de ordonanţa care făcea referire la utilizarea măştii în spaţiile deschise. El reiterează că nu se renunţă la mască în spaţiile închise. „Utilizarea corectă a măştii este o măsură de bun simţ pe care ar trebui să o aplicăm cu toţii, chiar dacă va exista o perioadă de o zi sau două în care am putea să renunţăm la mască în exterior, sfatul meu este să utilizăm masca în exterior atunci când ajungem în zone aglomerate pentru că riscul de transmitere a bolii rămâne încă ridicat”, subliniază Rafila.

„Această ordonanţă care a fost declarată neconstituţională, adoptată în anul 2020, făcea referire la utilizarea măştii în spaţiile deschise, în mod evident, după publicarea ei trebuie să facem în aşa fel încât să respectăm decizia Curţii Constituţionale. Acum celelalte moduri de utilizare a măştii, în spaţiile închise, în mijloacele de transport în comun, în pieţele închise, pentru că sunt şi astfel de situaţii, sunt reglementate de Legea 55, deci este clar că nu se renunţă la mască în spaţiile închise”, a declarat Rafila, miercuri, în briefingul de după şedinţa de Guvern.

Alexandru Rafila a afirmat că legislaţia care a făcut referire la această ordonanţă, elaborată de Ministerul Sănătăţii, trebuie actualizată.

„Urmărim cu mare atenţie evoluţia situaţiei epidemiologice şi în mod evident vom lua acele măsuri care sunt corecte pentru protejarea sănătăţii populaţiei. Situaţia în momentul de faţă este următoarea: numărul de cazuri noi, cazuri pozitive, scade, aşa cum am estimat, suntem la o rată de reproducere, ieri, mai mică de 0,8 (…), aszăzi deja suntem la 0,77, e clar că numărul de cazuri scade, dar vedem două cifre care ne menţin atenţia foate serios: este vorba de numărul de cazuri de persoane care sunt internate în Terapie Intensivă, care rămâne stabil, în ciuda scăderii numărului de persoane internate, şi numărul de decese. Sigur că aceste două cifre sunt preocupante, sunt o reflectare a situaţiei cu un număr foarte mare de cazuri din urmă cu una-două săptămâni. În mod evident că şi măsurile legate de renunţarea la mască în interior sau la exterior trebuie corelate cu evoluţia acestor indicatori, care sunt legaţi de accesul populaţiei la serviciile medicale, la asigurarea asistenţei medicale în Terapie Intensivă pentru pacienţii infectaţi COVID-19. Vom lua măsurile în consecinţă după ce vom vedea publicată hotărârea şi explicaţiile pe care le va insera Curtea Constituţională”, a explicat Rafla.