SĂNĂTATE

Rafila, despre infecțiile nosocomiale din spitale: ”Trebuie să încurajăm raportarea. Până acum, cine raporta era sancționat”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că prezența infecțiilor nosocomiale din spitalele din România sunt un rezultat al unui mecanism coercitiv, care sancționa medicii care le raportau, în loc să îi încurajeze în acest sens.

”Trebuie să existe un mecanism stimulativ, nu trebuie să discutăm despre un mecanism coercitiv. Mecanismul coercitiv ați văzut ce a făcut: în România am avut cele mai puține infecții asociate asistenței medicale din lume. Pentru că a funcționat un mecanism coercitiv – cine raporta, era într-un fel sau altul sancționat.

Noi trebuie să încurajăm raportarea. Și dumneavoastră trebuie să înțelegeți că nu există țară de pe lumea asta unde să lipsească aceste infecții asociate asistenței medicale.

(…) Și bacteriile, la fel ca și oamenii, trăiesc în mediu, asta e situația. Importante este să știm care este situația acestor infecții, să încercăm să le evităm pe cele mai grave, pe cele invazive, care sunt amenințătoare de viață și să ținem lucrurile sub control în ceea ce privește utilizarea rațională a antibioticelor, pentru că utilizarea nerațională din România și din alte țări din sudul Europei a dus la emergența acestor bacterii multirezistente la antibiotice.

(…) Încercăm să dezvoltăm un ghid de bună practică, inclusiv în ceea ce privește raportarea acestor infecții”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.