BREAKING NEWSINTERNAȚIONAL

Rabinul-șef al Kievului și Ucrainei a decis să obțină cetățenia ucraineană

Rabinul Yakov Dov Bleich, președintele Asociației Organizațiilor Religioase Iudaice din Ucraina, planifică să înceapă procedura de obținere a cetățeniei ucrainene săptămâna viitoare.

Dov Bleich a spus acest lucru într-un interviu pentru Radio NV.

„M-am gândit la asta mai înainte, dar acum mi se pare că ceea ce se întâmplă în Ucraina mi-a dat impulsul necesar pentru a soluționa  această problemă, astfel încât să nu fie doar planuri”, a spus el.

Potrivit lui Dov Bleich, acest pas  va simboliza faptul că Ucraina are un viitor și că Ucraina este o democrație în care „chiar și un american poate trăi și se poate simți bine”.

„Am crescut în Statele Unite și am trăit și lucrat în Ucraina de 32 de ani, dar încă sunt american. Dar sunt și patriot al Ucrainei, foarte îndrăgostit de ea de atâția ani cât lucrez și trăiesc aici. Mi se pare că cetățenia este un pas care trebuie făcut „, a adăugat rabinul șef al Kievului și al Ucrainei.

Jacob Dov Bleich s-a mutat în Ucraina din Statele Unite în 1989, iar în 1990 a fost numit rabin-șef al Kievului și al Ucrainei. Din 2017, Dov Bleich este și membru al Consiliului de Supraveghere al Centrului Memorial al Holocaustului Babyn Yar. Înainte de aceasta, rabinul și-a exprimat în 2016 sprijinul pentru tătarii din Crimeea, iar ulterior s-a opus reținerii și întemnițării în Rusia a regizorului ucrainean Oleg Sențov.

Anterior, rabinul-șef al sinagogii lui Brodsky din Kiev și șeful Congresului integral ucrainean al comunităților religioase evreiești hasidice, Moshe Reuven Asman, au înregistrat un mesaj video despre atacul Rusiei asupra Ucrainei. El le-a cerut rușilor și evreilor să nu creadă ceea ce se spune în Rusia și să facă tot posibilul pentru a opri războiul.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu