BREAKING NEWSINTERNAȚIONAL

Putin: Rusia este dispusă să negocieze cu Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin i-a spus vineri, într-un apel telefonic, omologului său chinez, Xi Jinping, că Rusia este dispusă să poarte discuții la nivel înalt cu Ucraina, a informat televiziunea de stat chineză CCTV.

„Statele Unite și NATO au ignorat de mult preocupările rezonabile de securitate ale Rusiei, au renunțat în mod repetat la angajamentele lor și au continuat să avanseze desfășurarea militară spre est, provocând rezultatul strategic al Rusiei”, i-a spus Putin președintelui Xi.

Rusia este dispusă să conducă negocieri la nivel înalt cu Ucraina”.

Acest anunț vine în timp ce invazia Rusiei asupra Ucrainei continuă cu trupele lui Putin avansând în Kiev.

Tancurile rusești au intrat în capitala Ucrainei, Kiev, vineri dimineață, în timp ce invazia Moscovei asupra țării s-a accelerat, forțându-l pe președintele Volodimir Zelenski să se ascundă.

Sirenele au răsunat în tot orașul încă de la primele ore ale zilei de vineri, locuitorii fiind nevoiți să se adăpostească în stațiile de metrou în urma unei serii de atacuri aeriene rusești care au lovit cartierul dens populat Pozniake, în care se pare că cel puțin opt persoane au fost rănite.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a spus că Kievul „ar putea foarte bine să fie sub asediu” în ceea ce oficialii americani cred că este o încercare nespusă a președintelui rus Vladimir Putin de a-și instala propriul regim.

Într-o postare pe Twitter a Ministerului Apărării al Ucrainei, locuitorii din Obolon au fost îndemnați „să informeze despre mișcarea echipamentelor”.

Postarea a adăugat: „Faceți cocktailuri Molotov, neutralizați inamicul! Nu ieșiți din casă!”

Între timp, președintele sirian Bashar Al-Assad l-a sunat pe omologul său rus Vladimir Putin și și-a susținut poziția față de Ucraina, a anunțat vineri președinția siriană într-o declarație pe fondul invaziei în curs, informează The Independent.

Siria a fost un aliat ferm al Moscovei de când Rusia a lansat o campanie militară în Siria în 2015, care a ajutat la schimbarea valului într-un război civil în favoarea președintelui Bashar al-Assad, cu bombardamente aeriene masive în zonele controlate de opoziție.

În timpul apelului, Assad a descris ofensiva rusă în Ucraina drept o „corecție a istoriei”.

„Excelența Sa (Assad) a subliniat că Siria este alături de Federația Rusă, pe baza convingerii acesteia cu privire la corectitudinea poziției sale”, se arată în declarație.

Siria a recunoscut marți două regiuni separatiste din estul Ucrainei pe care Putin a spus că încearcă să le protejeze printr-o „operație militară specială”.

Comentariile președintelui Putin către Xi Jinping au venit în timp ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus că Moscova va fi pregătită să poarte discuții cu Kievul, numai după ce ministerul ucrainean a depus armele.

El a adăugat că Rusia dorește ca poporul ucrainean să fie independent și să aibă posibilitatea de a-și defini liber destinul, a declarat vineri ministrul rus de externe Serghei Lavrov.