INTERNAȚIONAL

Putin convoacă 300.000 de rezerviști și lansează o amenințare nucleară

‘Pentru a apăra Rusia și poporul nostru, vom folosi, fără îndoială, toate resursele de care dispunem’, spune președintele, adăugând: ‘Aceasta nu este o cacealma’.

Rusia a anunțat miercuri mobilizarea parțială imediată a 300.000 de rezerviști și a amenințat cu desfășurarea de arme nucleare în războiul împotriva Ucrainei.

Într-o alocuțiune preînregistrată și difuzată la televiziunea de stat, președintele rus Vladimir Putin a declarat că îi cheamă pe rezerviști pentru a-i ajuta în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar nu a pus în aplicare deocamdată o campanie generală de recrutare. El a adăugat că, în primă instanță, vor fi chemați să se înroleze rezerviștii cu pregătire și experiență.

Strategia lui Putin îi permite acestuia să se eschiveze de la consecințele politice explozive ale familiilor mai prospere din Moscova și Sankt Petersburg care trebuie să trimită copii fără experiență militară să lupte pe front.

Făcând afirmații false cu privire la presupusele amenințări nucleare ale NATO împotriva Rusiei și susținând că se află în război cu Occidentul colectiv, care încearcă să „slăbească, să divizeze și să distrugă” Rusia, Putin s-a lăudat cu armele nucleare superioare ale Moscovei.
„Pentru a apăra Rusia și poporul nostru, vom folosi, fără îndoială, toate resursele de armament de care dispunem”, a declarat Putin. „Aceasta nu este o cacealma”.

De asemenea, Putin a declarat că Rusia va „face totul pentru a oferi un mediu sigur” pentru proxeneții instalați de Kremlin în patru regiuni ucrainene care marți s-au angajat să organizeze referendumuri săptămâna aceasta pentru a se alătura Federației Ruse.

Marți, statele proxy ale Rusiei din regiunea Donbas din estul Ucrainei, autoproclamatele Republici Populare de Luhansk (RPL) și Donețk (RPD), au declarat că vor organiza iminent referendumuri pentru a fi recunoscute ca parte a Rusiei. Oficialii instalați de Kremlin în regiunea Kherson din sudul Ucrainei au indicat, de asemenea, că intenționează să organizeze un referendum, iar autoritățile pro-ruse din regiunea Zaporizhzhia au indicat că vor face același lucru.

Ucraina, SUA, UE și alți aliați occidentali au declarat că nu vor recunoaște rezultatele acestor referendumuri fictive.

Înțepenită de contraofensiva ucraineană reușită în ultimele săptămâni, televiziunea de stat i-a oțelit pe ruși pentru un fel de escaladare. Recunoașterea de către Rusia a unei părți a Ucrainei ca teritoriu propriu ar deschide calea pentru o astfel de escaladare militară, de la asaltul total asupra infrastructurii energetice a Ucrainei până la utilizarea armelor atomice.

La rândul său, Kievul insistă că amenințările lui Putin nu vor descuraja forțele sale de la marele lor efort de a alunga soldații ruși din estul și sudul Ucrainei.

Putin a anunțat, de asemenea, că voluntarilor care luptă în prezent pentru Rusia în războiul său din Ucraina li se va acorda același statut juridic ca și personalului militar obișnuit. El a spus că cei care sunt persoane mobilizate pentru a lupta în războiul împotriva Ucrainei vor fi plătiți și vor obține statutul de personal militar care servește în baza contractului.

Vorbind imediat după Putin, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că mobilizarea parțială va mobiliza 300.000 de soldați suplimentari, care au experiență militară și pregătire specializată. Aceasta nu va afecta studenții și soldații înrolați în prezent. El a adăugat că Rusia are 25 de milioane de oameni cu experiență militară, precizând că actuala mobilizare parțială acoperă doar aproximativ 1% din acest număr.

„Nu ne luptăm doar cu Ucraina, ci și cu Occidentul colectiv”, a spus Shoigu. El a adăugat că 5.937 de ruși au fost uciși în război până în prezent. Acest număr este cu mult sub pierderile estimate de țară, iar ucrainenii spun că au „eliminat” peste 50.000 de militari ruși. Șoigu a afirmat că rușii au ucis 61.207 soldați ucraineni și au rănit 49.368.

În ajunul discursului lui Putin, prețurile biletelor de avion din Rusia au crescut vertiginos, iar prețurile au continuat să crească și miercuri. De exemplu, locurile la clasa economică la Aeroflot de la Moscova la Istanbul erau complet epuizate pentru tot restul lunii septembrie, cu câteva locuri la clasa business disponibile pentru mii de euro.

articol preluat: www.politico.eu