INTERNAȚIONAL

Putin a început represiunile împotriva liderilor FSB pentru eșecul Rusiei în Ucraina

Din cauza campaniei militare nereușite a Rusiei în Ucraina, președintele țării, Vladimir Putin, a început să caute țapi ispășitori. Primii care au avut de suferit au fost șeful unității de informații externe din cadrul Serviciului Federal de Securitate (FSB, succesorul KGB-ului sovietic), Serghei Beseda, și adjunctul său cu numele de familie Bolukh (prenumele său nu a fost precizat).

Sursa: Meduza, citând informații de la jurnaliștii Andriy Soldatov și Iryna Borohan.

Rapoartele indică faptul că Beseda și Bolukh erau responsabili de serviciile de informații din Ucraina și, cel mai probabil, au fost persoanele care l-au indus în eroare pe Putin cu privire la disponibilitatea Ucrainei de a „primi eliberatorii [ruși]”. Bolukh a supravegheat, de asemenea, activitățile de dezinformare.

Al 5-lea Serviciu, numit oficial Serviciul de Informații Operative și Relații Internaționale, se ocupa de relațiile FSB cu partenerii străini, inclusiv cu comunitatea americană de informații. Serviciul include faimosul Departament de Informații Operative (DOI), care a desfășurat operațiunile de informații externe ale FSB.

„Serviciul 5 a fost responsabil pentru furnizarea de informații lui Vladimir Putin despre evenimentele politice din Ucraina înainte de invazie. Și, se pare că, după două săptămâni de război, Putin și-a dat seama în cele din urmă că fusese indus în eroare: Serviciul 5, speriat să nu-l irite pe lider, i-a furnizat pur și simplu informațiile pe care voia să le audă.

În prezent, sursele noastre ne informează că generalul Beseda și adjunctul său au fost plasați în arest la domiciliu. Printre motive se numără utilizarea abuzivă a fondurilor alocate pentru operațiuni, precum și informații proaste. De fapt, informațiile de care dispunea spionul lui Putin erau, după cum s-a dovedit, foarte proaste”.

Referință: Andriy Soldatov și Iryna Borohan sunt jurnaliști și scriitori, fiind autorii mai multor cărți despre guvernul rus și serviciile sale speciale. Ei studiază FSB de mulți ani și au o rețea mare de surse.