RELIGIEULTIMA ORĂ

Foto/PS Nectarie de Bogdania: Știu că vom merge împreună pe un drum presărat cu multe încercări. Dar mă sprijin pe harul Domnului și pe dragostea voastră

Sărbătoare mare la Mitropolia Basarabiei. Proaspătul episcop vicar, PS Nectarie de Bogdania a ajuns la Chișinău iar cu această ocazie clericii moldoveni au organizat o slujbă specială. La sfânta liturghie au participat și credincioși din județul Suceava care il aveau ca duhovnic pe starețul Nectarie la Mănăstirea Sihăstria Putnei unde a slujit până zilele trecute. Au fost prezenți și creștini din Republica Moldova.
PS Nectarie de Bogdania a fost înconjurat de creștinii veniți care i-au oferit flori.
IPS Mitropolit Petru spune că l-a ales pe PS Nectarie având în vedere experiența sa pastorală.
 𝐂𝐮𝐯𝐚̂𝐧𝐭𝐮𝐥 𝐏𝐫𝐞𝐚𝐬𝐟𝐢𝐧𝐭̦𝐢𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐏𝐚̆𝐫𝐢𝐧𝐭𝐞 𝐍𝐞𝐜𝐭𝐚𝐫𝐢𝐞: „𝐒𝐚̆ 𝐧𝐞 𝐩𝐮𝐧𝐞𝐦 𝐭𝐨𝐚𝐭𝐚̆ 𝐧𝐚̆𝐝𝐞𝐣𝐝𝐞𝐚 𝐢̂𝐧 𝐇𝐫𝐢𝐬𝐭𝐨𝐬 𝐬̦𝐢 𝐬𝐚̆ 𝐫𝐚̆𝐦𝐚̂𝐧𝐞𝐦 𝐮𝐧𝐢𝐭̦𝐢 𝐢̂𝐧 𝐫𝐮𝐠𝐚̆𝐜𝐢𝐮𝐧𝐞”
,,𝐼̂𝑛𝑎𝑙𝑡𝑝𝑟𝑒𝑎𝑠𝑓𝑖𝑛𝑡̦𝑖𝑡𝑒 𝑃𝑎̆𝑟𝑖𝑛𝑡𝑒 𝑀𝑖𝑡𝑟𝑜𝑝𝑜𝑙𝑖𝑡 𝑃𝑒𝑡𝑟𝑢,
𝑀𝑢𝑙𝑡 𝑠𝑡𝑖𝑚𝑎𝑡𝑒 𝑎𝑢𝑡𝑜𝑟𝑖𝑡𝑎̆𝑡̦𝑖,
𝑃𝑟𝑒𝑎𝑐𝑢𝑣𝑖𝑜𝑠̦𝑖 𝑠̦𝑖 𝑃𝑟𝑒𝑎𝑐𝑢𝑐𝑒𝑟𝑛𝑖𝑐𝑖 𝑝𝑎̆𝑟𝑖𝑛𝑡̦𝑖,
𝐼𝑢𝑏𝑖𝑡̦𝑖 𝑓𝑟𝑎𝑡̦𝑖 𝑠̦𝑖 𝑠𝑢𝑟𝑜𝑟𝑖 𝑖̂𝑛 𝐻𝑟𝑖𝑠𝑡𝑜𝑠 𝐷𝑜𝑚𝑛𝑢𝑙,
Când Mântuitorul nostru Iisus Hristos a trimis pe ucenicii Săi să vestească Evanghelia mântuirii, le-a poruncit: „Iar în orice casă veţi intra, întâi ziceţi: Pace casei acesteia. Şi de va fi acolo un fiu al păcii, pacea voastră se va odihni peste el, iar de nu, se va întoarce la voi.” (Luca 10, 5-6). Următor al acestei porunci dumnezeiești, pășesc astăzi în mijlocul vostru și vă zic din toată inima: Pace vouă!
Acum 30 de ani, am fost chemat de Dumnezeu la viața monahală la Mănăstirea Putna unde de secole veghează Sfântul Voievod Ștefan cel Mare.
Prin mila și pronia lui Dumnezeu, am fost astăzi chemat la slujirea arhierească pe pământul binecuvântat al Basarabiei, vegheat de Sfântul Ștefan, ca să împlinesc ceea ce părinții și înaintașii noștri au zidit cu rugăciune și cu multa jertfă.
Episcopatul nu este o cinste lumească, ci o cruce. Iar această cruce nu este una de povară, ci una de lumină, căci orice cruce dusă cu Mântuitorul devine izvor de bucurie.
De aceea, nu vin la această slujire cu încredere în mine însumi, ci cu nădejde în Hristos, Cel care a spus: „Harul Meu îți este de ajuns, căci puterea Mea se desăvârșește în slăbiciune” (2 Corinteni 12, 9). Cu acest gând și cu inimă smerită vin astăzi în mijlocul vostru, în ascultare față de Înaltpreasfințitul Petru ca împreună să lucrăm la mântuirea sufletelor și la întărirea Bisericii lui Hristos, făcându-mă părtaș la osteneala voastră.
Sfântul Ignatie al Antiohiei ne spune că episcopul este „chip al Tatălui” în mijlocul comunității. Dar acest chip nu este unul al autorității lumești, ci al iubirii părintești, al răbdării și al rugăciunii. De aceea, doresc să fiu un episcop care ascultă, un părinte care îmbrățișează, un frate care sprijină.
La acest ceas de început al lucrării mele, Îi mulțumesc lui Dumnezeu și Maicii Domnului că m-a chemat în mijlocul vostru. Îi sunt recunoscător Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și Sfântului Sinod pentru încrederea ce mi-au arătat, dar mai ales, Înaltpreasfinței Voastre, Părinte Mitropolit Petru, pentru dragostea părintească cu care m-ați primit.
De asemenea, țin să mulțumesc Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, pentru binecuvântarea pe care mi-a oferit-o ca să vin în Basarabia, dar și vrednicului de pomenire, Înaltpreafințitului Părinte Arhiepiscop Pimen care m-a crescut și m-a format.
Sub omoforul Înaltpreasfinției Voastre nădăjduiesc că voi învăța și voi sluji cu dragoste jertfelnică, căci, așa cum spunea Sfântul Grigorie Teologul, arhiereul „trebuie să fie ca o icoană vie a lui Hristos, pentru ca oamenii să privească la el și să vadă în el Evanghelia înfăptuită”.
𝐏𝐫𝐞𝐚𝐢𝐮𝐛𝐢𝐭̦𝐢𝐢 𝐦𝐞𝐢,
Am venit să fiu unul dintre voi, dar nu vin singur, ci cu iubirea fraților din dreapta Prutului, care, deși despărțiți vremelnic prin hotare, rămânem uniți în același cuget sfânt al rugăciunii.
Vin la voi cu inima deschisă și cu sufletul plin de nădejde. Îmi pun în mâinile voastre toată încrederea, chemându-vă să fim împreună-lucrători ai lui Dumnezeu în via Sa. Să lucrăm cu dragoste, să zidim cu credință, să mărturisim cu îndrăzneală, ca nimic din ceea ce ne-a fost lăsat moștenire să nu se piardă, ci să înflorească și să rodească spre slava lui Dumnezeu și spre mântuirea noastră.
Știu că vom merge împreună pe un drum presărat cu multe încercări. Dar mă sprijin pe harul Domnului și pe dragostea voastră. De aceea, nu cer altceva de la voi decât să mă pomeniți în rugăciuni, ca Domnul să mă întărească în această slujire. Iar eu, cu dragoste, vă voi fi slujitor și sprijin smerit în toată lucrarea cea bună.
Sub binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Petru, Vă îndemn, preacuvioși și preacucernici părinți, să priveghem împreună, căci vremea în care trăim cere multă înțelepciune, smerenie și jertfă. Să ne punem toată nădejdea în Hristos, căci El este Cel ce ne întărește și ne dă biruință în toate. Să rămânem uniți într-un duh, în rugăciune, în slujire și în dragoste, știind că numai împreună vom putea duce mai departe această sfântă cruce.
Vă îmbrățișez pe toți cu dragoste părintească și mă rog ca Dumnezeu să ne întărească pe toți.
𝐇𝐚𝐫𝐮𝐥 𝐃𝐨𝐦𝐧𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐧𝐨𝐬𝐭𝐫𝐮 𝐈𝐢𝐬𝐮𝐬 𝐇𝐫𝐢𝐬𝐭𝐨𝐬 𝐬̦𝐢 𝐝𝐫𝐚𝐠𝐨𝐬𝐭𝐞𝐚 𝐥𝐮𝐢 𝐃𝐮𝐦𝐧𝐞𝐳𝐞𝐮 𝐓𝐚𝐭𝐚̆𝐥 𝐬̦𝐢 𝐢̂𝐦𝐩𝐚̆𝐫𝐭𝐚̆𝐬̦𝐢𝐫𝐞𝐚 𝐒𝐟𝐚̂𝐧𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐃𝐮𝐡 𝐬𝐚̆ 𝐟𝐢𝐞 𝐜𝐮 𝐯𝐨𝐢 𝐜𝐮 𝐭𝐨𝐭̦𝐢! 𝐀𝐦𝐢𝐧!,,