RELIGIE

PS Damaschin va sluji la Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului din Siminicea

 Slujbă religioasă oficiată de PS Damaschin la un complex monahal astazi.  Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților va sluji alaturi de un sobor de preoți și diaconi la Mănăstirea Acoperământul Maicii domnului din Fetești-Siminicea, ,,Cu ajutorul lui Dumnezeu și a Maicii Domnului, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Calinic pe 10 decembrie va sluji la mănăstirea noastră Preasfintiul Damaschin ! La ora 8 și 30, va fi întâmpinarea preasfințitului ! Vă așteptăm cu drag !,, este mesajul starețului mănăstirii.

Sărbătoare 10 decembrie. Mari sfinți pomeniți astăzi în calendarul ortodox. Zi de post – Dezlegare la pește

rmoghen a implinit ordinul imparatului: el l-a adus pe Sfantul Mina inaintea judecatorului, i-a taiat picioarele si limba, i-a scos ochii, apoi l-a aruncat in inchisoare. Dar acolo S-a pogorat la Sfantul Mina tamaduindu-l, Domnul Iisus Hristos. Vazandu-l pe Sfantul Mina vindecat cu desavarsire, Ermoghen s-a convertit si el la crestinism,  fiind  botezat de Sfantul Mina. Ermoghen a propovaduit Cuvantul lui Dumnezeu si a fost numit Episcop al Alexandriei. Imparatul i-a supus pe amandoi la chinuri, pe care sfintii le-au indurat. Privind la vitejia celor doi marturisitori si la minunile pe care le lucra Dumnezeu prin ei, secretarul si prietenul Sfantului Mina, pe nume Eugraf, a stat inaintea tribunalului si i-a strigat imparatului:  „Si eu sunt crestin!”.  Auzind aceasta insusi Imparatul l-a decapitat atunci pe Sfantul Eugraf dupa care a ordonat calailor sa-i decapiteze pe Sfintii Mina si Ermoghen.

Imparatul a poruncit ca moastele sfintilor sa fi inchise intr-un cufar de fier si sa fie aruncat in mare. Insa, cufarul a plutit, iar dupa douazeci de zile a ajuns la Calcedon. Aici ele s-au aratat unora printr-un stalp de lumina, dar mai tarziu au fost date uitarii. Dupa multe secole (sec.X) ele si-au aratat din nou puterea printr-un mare numar de minuni, dand marturie ca Sfantul Duh este prezent in trupurile sfintilor. Mentionam ca aflarea moastelor Sfantului Mina se praznuieste pe 17 februarie.

Troparul Sfinţilor Mucenici Mina, Ermoghen şi Evgraf
Glasul 8
Cu înfrânarea omorând pornirile şi îndemnurile cele arzătoare ale patimilor, ucenicii lui Hristos au luat harul de a alunga urmările bolilor celor neputincioşi şi a face minuni, atât în viaţă, cât şi după moarte. Minune uimitoare cu adevărat! Că oase goale izvorăsc tămăduiri. Slavă Ţie, Singurului Dumnezeu şi Ziditorului.

Condacul Sfinţilor Mucenici Mina, Ermoghen şi Evgraf
Glasul 3
Fecioara astăzi…
Ca nişte stele strălucitoare aţi împuţinat în chip desăvârşit noaptea credinţei în idoli şi aţi luminat inimile credincioşilor cu lumina cunoştinţei de Dumnezeu şi i-aţi arătat vase cinstite ale Duhului. Pentru aceasta lăudăm sfântă pomenirea voastră, mucenicilor preamăriţi.

Tot astazi, facem pomenirea:

–  Sfantului Ghemel;

– Cuviosului Parintelui nostru Toma Defurchinu;

– Sfantului Mucenic Teotecn;

– Sfantului Mucenic Marian;

– Sfantului Eugeniu;

Maine, 11 decembrie, sunt pomeniti Sfintii Mucenici Mina, Ermoghen si Eugraf

Sursa: CrestinOrtodox.ro