ACTUALITATELOCALULTIMA ORĂ

IPS Calinic nu se consultă cu nimeni și nu participă la ședințe

Un grup de credincioși se declară profund revoltați și șocați de atitudinea arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic Botoșăneanul. Scandalul a izbucnit după ce preotul ieșean Calistrat Chifan, cunoscut pentru ieșiri violente și implicare politică, a primit ordinul „Crucea Bucovinei”, cea mai înaltă distincție eparhială.

„Ziarul de Iași” a încercat să ia legătura și cu reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei pentru a înțelege dacă decizia de a oferi distincția părintelui Calistrat Chifan a fost aprobată sau nu și de Înaltpreasfințitul Teofan, mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Până la închiderea ediției nu am primit încă un răspuns, dar surse din cadrul instituției ne-au explicat că vestea distincției primite de pr. Calistrat a venit la Iași din aceeași scrisoare deschisă care a fost trimisă și presei, arata Ziarul de Iași in data de 4 iunie 2025.

Nu doar că IPS Calinic Botoșăneanul, arhiepiscop al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, nu s-a consultat cu nimeni din Palatul Mitropolitan, acesta nici nu participă la ședințele la care sunt convocați înalții ierarhi în cadrul Sinodului Mitropolitan. Ultimele comunicate de presă transmise de către MMB în care figurează prezența înalților ierarhi la întâlnirile din cadrul Sinodului nu amintesc nicăieri numele înaltului ierarh al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

„Nu vine nici la ședințe și nu se consultă nici pe decizii”, au precizat sursele noastre, arata Ziarul de Iași.

De ce a primit Calistrat Chifan cea mai înaltă distincție eparhială

Contactat de „Ziarul de Iași”, pr. Flavian Alexandru Sava, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Sucevei, a motivat decizia acordării distincției prin faptul că „părintele a contribuit la ridicarea mai multor lăcașuri de cult”.

„Părintele Calistrat a primit, într-adevăr, ordinul «Crucea Bucovinei». Este cea mai înaltă distincție care se oferă în cuprinsul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. E o distincție care a fost oferită părintelui pentru lucrarea edilitară din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Părintele a contribuit la ridicarea mai multor lăcașuri de cult aici și personal a ctitorit și Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, când era călugăr în cuprinsul Arhiepiscopiei noastre. Acestea au fost motivele care au stat la baza oferirii ordinului «Crucea Bucovinei». Insinuările care se fac în scrisoarea respectivă, acelea trebuie verificate în momentul în care semnatarii vin la centrul eparhial și cer lămuriri direct IPS Calinic”, a declarat pr. Flavian Alexandru Sava pentru „Ziarul de Iași”.

Un grup de credincioși se declară profund revoltați și șocați de atitudinea arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic Botoșăneanul. Scandalul a izbucnit după ce preotul ieșean Calistrat Chifan, cunoscut pentru ieșiri violente și implicare politică, a primit ordinul „Crucea Bucovinei”, cea mai înaltă distincție eparhială.

Într-o scrisoare deschisă, 12 semnatari trag un semnal de alarmă asupra numeroaselor nereguli și abuzuri care, spun ei, sunt trecute cu vederea sau chiar încurajate de către IPS Calinic Botoșăneanul, prelatul de la Iași care a fost numit acum 5 ani în funcția de arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.

„Penal, escroc, violent, cu fapte de proxenetism și comportament golănesc”

„IPS Părinte Calinic, suntem un grup de credincioși care ne declarăm profund scandalizați și consternați de recenta decizie a Înaltpreasfinției Voastre de a-l decora pe Calistrat Chifan, o persoană implicată de-a lungul anilor într-o serie de scandaluri grave și cunoscute publicului larg”, apare în scrisoare.

Reacțiile au fost vehemente inclusiv din partea fostului purtător de cuvânt al Patriarhiei, profesorul Vasile Bănescu, care a calificat gestul drept „smintitor și compromițător pentru Biserică”.

Cei 12 credincioși amintesc, printre altele, că pr. Calistrat Chifan ar fi fost „alungat cu mare scandal din zona Moldovei”, fiind acuzat de comportamente incompatibile cu statutul monahal și cu învățăturile Bisericii. Ei îl descriu ca fiind un „fost monah cu grave antecedente”, caracterizat drept „penal, escroc, violent, cu fapte de proxenetism și comportament golănesc”, afirmând că a fost oprit de la slujire de mai mulți ierarhi de-a lungul timpului, inclusiv de către IPS Daniel, când era Mitropolit al Moldovei, precum și de IPS Teofan, în urma unui incident din noiembrie 2022, când a agresat fizic două femei, fapt care a fost intens mediatizat atât în presa națională, cât și internațională.

Ei subliniază că preotul a fost înlăturat din mai multe mănăstiri din Moldova, inclusiv de la Dragomirna, prin intervenția directă a IPS Pimen, din cauza comportamentului său inacceptabil.

„Cum este posibil ca un astfel de individ, cu un asemenea trecut și reputație, să fie premiat de Biserică, în semn de cinstire, în timp ce adevărații slujitori ai credinței sunt marginalizați?”, întreabă, retoric, semnatarii scrisorii.

„Un gest la fel de smintitor pentru societate”

Reacțiile nu au întârziat să apară nici din partea unor foști reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române (BOR). Profesorul Vasile Bănescu, fostul purtător de cuvânt al BOR, a condamnat ferm gestul acordării distincției.

„Acest pseudo-monah, Calistrat, este de foarte mult timp o prezență cel puțin smintitoare în peisajul public bisericesc. A decora, adică a valida public ca model demn de recompensare un asemenea personaj care compromite crunt Biserica, este un gest la fel de smintitor pentru societate. Un gest arhiepiscopal smintitor, din păcate! Este, desigur, revoltător. Acuzațiile publice aduse acestui «călugăr» care pune la pământ cu pumnii o femeie («i-am ars o lopată de a zburat câțiva metri», recunoaște însuși personajul) sunt, înțeleg bine, întemeiate și invocate de credincioșii care au semnat scrisoarea de protest. Ce altceva i-ar fi determinat să se implice într-un asemenea demers public, dacă nu revolta firească acumulată în timp? Moral e ce au făcut oamenii revoltați”, a declarat Vasile Bănescu pentru „Ziarul de Iași”.

Și IPS Calinic îl spală pe Calistrat Chifan,acesta din urmîă născut în lcoalitatea Vicovu de Jos.  Bisericile din comună au fost ajutate de localnici si autorități și nici pe departe de săteanul care a aîmbrăcat haine monahale.Chiar biserica de pe Remezău a fost ajutată de Gigi Becali.

Faptul că IPS Calinic îl elogiază pe Calistrat arată legătura strîânsă dintre cei doi. Ajutoarele oferite de Calistrat sunt cunoscute doar lui IPS Calinic și atât. Și asta pentru că niciun preot de mir sau călugăr nu îndrăznește să îl înfrunte. După ce a oferit un comunicat de presă în care îi invită pe semnatarii scrisorii publice la un dialog, sultanul Calinic s-a răzgândit și le obrazul. Personajul imbrăcat în haine arhierești și care a fost numit la conducerea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților acum cinci ani nu amintește nici de preoții aduși de prin județul Iași, București și alte județene și care au umplut lăcașurile de cult din județul Suceava, unii numiți pe funcții în timp ce preoții din județ au fost dați la o parte. Calinic nu amintește nici de călugării care au fost adus și au oarece inclinații nedemn de ortodoxie dar care sunt plasați în mănăstirile din județ.

IPS Calinic se răzbună pe tot ce a ținut de decizii  ale IPS Pimen inclusiv  pe preoții, monahii și viețuitoarele găsiți în biserici și mănăstiri. La vremea când a fost adus la Suceava, Calinic a beneficiat de sprijinul unor liberali cu funcșie ca mai apoi să  se apropie de social democrați și în cele din urmă să facă campanie electorală lui Călin Georgescu și George Simion.

 

Om de afaceri sunat pentru  a dona 10.000 de lei pentru a sta la masă la Mănăstirea Teodoreni lângă Calistrat

Se pare că aducerea lui Calistrat Chifan la slujbele de la Mănăstirea Teodoreni din cartierul Burdujeni a devenit o afacere. Un om de afaceri din Suceava a fost sunat să doneze 10.000 de lei pentru a sta alături de părintele Calistrat la masă după slujba religioasă. Este doar iun exemplu al unui sucevean care a spus reporterului stiridinbucovina.ro cum  prelații adună sume uriașe  in timp ce le face lecții de psiholoigie credincioșilor după  sfânta liturghie. Stie IPS Calinic de sumele care se cer de la oamenii de afaceri ca donații  de către preoții pe care îi protejează?

IPS Calinic nu amintește în răspuns nimic despre acuzațiile care se fac la adresa sa. Ba mai mult, chiar critică internetul și like-urile asta in timp ce,  de când a fost adus la conducerea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, același Calinic  publică pe răspunsul ierarhului aberații si răspunsuri care nu sunt demne de un ierarh. Evident,  cu ajutorul coanei Ceredeev.

 

Ce spune legislația din România:,, În România nu există religie de stat; statul este neutru faţă de orice credinţă religioasă sau ideologie atee. (2) Cultele sunt egale în faţa legii şi a autorităţilor publice. Statul, prin autorităţile sale, nu va promova şi nu va favoriza acordarea de privilegii sau crearea de discriminări faţă de vreun cult,, arată legislația din România.

Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor reglementează o serie de principii definite în convențiile internaționale privind drepturile omului la care România este parte semnatară. Astfel, este garantată libertatea religioasă la nivel individual și colectiv, instituindu-se cadrul necesar afirmării acesteia. Legea afirmă neutralitatea statului român în raport cu toate cele 18 culte religioase recunoscute, oferind garanții în ceea ce privește autonomia lor față de stat. Prin lege se recunoaște rolul cultelor religioase ca parteneri sociali ai statului și ca furnizori de servicii sociale. Totodată, legea garantează egalitatea cultelor în fața legii și a autorităților publice.

Curtea Constituțională a României a decis la 12 noiembrie 2014 că dispozițiile Legii învățământului nr. 84/1995 și ale Legii educației naționale nr. 1/2011 care prevăd că „la solicitarea scrisă a elevului major, respectiv a părinților sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate să nu frecventeze orele de religie” sunt neconstituționale. Argumentația Curții pornește de la ideea că cel care vrea să facă ceva trebuie să ceară acel lucru, și nu cel care nu vrea. Prin urmare, înscrierea din oficiu a elevilor la ora de religie încalcă dreptul la libertatea conștiinței. De aceea, „părinții care vor să își înscrie copiii la materia Religie trebuie să depună o cerere”, materia nemaifiind obligatorie.