BREAKING NEWSINTERNAȚIONAL

Proteste uriașe în Sri Lanka. Președintele a fugit, scenele amintesc FRAPANT de căderea lui Ceaușescu

Proteste uriașe în Sri Lanka, pe fondul celei mai grave crize economice care a lovit țara după cel de-al Doilea Război mondial. Mii de protestatari au luat cu asalt reședința președintelui, iar acesta a fugit, escortat de forțele de ordine. Chiar premierul a declarat că insula este în faliment. Scenele transmise pe televiziunile locale amintesc frapant de marea manifestare populară din 22 decembrie 1989, de la București, ce a dus la fuga lui Nicolae și a Elenei Ceaușescu.

Mulțimea furioasă a reușit să intre în reședința președintelui, din capitala Colombo. Alte mii de protestatari au spart, de asemenea, porțile secretariatului prezidențial de la malul mării și au intrat în incintă.

Militarii și poliția din ambele locații nu au reușit să rețină mulțimea, în timp ce scandau sloganuri în care cereau președintelui Gotabaya Rajapaksa să demisioneze, potrivit AFP.

Rămas în prima poziție, premierul Ranil Wickremesinghe a convocat o reuniune de urgență a cabinetului, la care i-a invitat și pe liderii partidelor politice.

Protestele care au început din martie și s-au în ultimele săptămâni vin pe fondul unei crize fără precedent de produse de bază. Cei 22 de milioane de locuitori ai Sri Lankăi s-au confruntat cu o inflație fulgerătoare și pene de curent prelungite.

Economia insulei, bazată în mare parte pe venituri realizate din turism, s-a prăbușit în urma pandemiei COVID-19, dar și a proastei gestionări la nivelul conducerii.