ACTUALITATEULTIMA ORĂ

Protest al angajatilor HS Timber din Siret dupa ce compania a anuntat inchiderea fabricii

A fost protest al  angajatilor HS Timber din Siret dupa ce compania austriaca a anuntat inchiderea fabricii.  Acestia au marsaluit ieri, in orasul Siret in ideea ca durerea lor va fi auzita de cei care conduc judetul.  Siretenii care au lucrat la compania austrica raman fara locuri de munca iar orasul duce o lipsa acuta de agenti economici care ar angaja disponibilizati.

De dupa Revolutie,orasul Siret a rămas de izbeliste ca si aproape intreaga Românie. Fabricile productive, etalon pe vremea comunismului, au picat pe rând, distruse cu bune stiinta de cei care s-au perindat la conducerea tarii si implicit in teritorii. Mai nimeni nu a fost tras la raspundere pentru economia româneasca transfromata intr-un morman de fier vechi.

Din fosta fabrica de covoare s-a ales praful iar romanii cumpara covoare turcesti sau chinezesti, unele de proasta calitate.  Orasul  de la frontiera cu Ucraina nu ofera nicio sansa nici tinerilor care termina facultatea, fiind si cazuri in care  studenti originari din Siret s-au implicat in contrabanda cu țigări.

Fosta fabrica IKEA a fost inchisa desi cu multi ani in urma a fost deschisa in prezenta ambasadorului din Suedia. Nici gara Siret nu mai functioneaza de ani bani. S-a pus lacatul pe tot ce putea fi productiv iar localnicii, fie au luat drumul străinătății, fie fac față cu greu traiului modest.  Chiar dacă nu se recunoaste pe față, micul trafic la frontiera inca persista in zona.

Primarul Adrian Popoiu este alaturi de siretenii disponibilizati. Dar ca edil nu prea are ce face. Decizia companiei austrieceeste batuta in cuie. Omul de afaceri Gerald  Schweighofe  a decis ca fabrica sa intre in conservare , la fel ca si cea din Radauti. Miliardarul austriac isi muta afacerea de prelucrare pe lemn in Argentina unde lemnul este mai ieftin. Chiar si forta de munca  este la fel. Politicienii din judet, mai toti miliardari nu se implica in afaceri pentru simpul motiv ca trebuie sa ai raspundere.Acestia prefera sa stea cu bani in conturi si sa se plimbe prin tari straine. Singurele afaceri la care au girat sunt cele din turism, ridicandu-si pensiuni pe bani europene. 

,,Durerea disponibilizărilor de la HS Timber a fost expusă fără vuvuzele și scandal. Doamne ajută ca doleanțele unor oameni de mare bun simț, care au manifestat pentru pastrarea locurilor de muncă să fie rezolvate. Autoritățile locale și județene se implică permanent pentru gasirea unor soluții. Un prim pas va fi săptămâna viitoare, când, la sediul fabricii, timp de două zile, AJOFM Suceava va organiza un târg al locurilor de muncă,, arata primarul orasului Siret Adrian Popoiu, pe pagina de facebook.