Conducerea Romsilva va prezenta mâine în Consiliul de Administrație proiectul de reformă al regiei. Este, deocamdată, o propunere și nu un document final. El a fost realizat în perioada noiembrie 2022 – iunie 2023, cu contribuția angajaților RNP și consultări cu factori externi interesați. Documentul are nu mai puțin de 107 pagini și conține 13 direcții de dezvoltare. El este asumat de directorul interimar al Romsilva, Daniel Nicolăescu.
Strategia Națională pentru Păduri 2030 își asumă o reformă a Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva cu următoarele obiective:
- combaterea tăierilor ilegale de păduri; –
- eficientizarea activităților specifice;
- eficientizare și profesionalizarea aparatului administrativ;
- politica anticorupție și transparentizarea cheltuielilor și beneficiilor legate de gestionarea pădurilor.
Iată care sunt cele 13 direcții strategice de dezvoltare (DSD):
DSD 1 – Planificarea unui management sustenabil al pădurilor
DSD 2 – Managementul măsurilor silvotehnice stabilite prin amenajamentele silvice
DSD 3 – Regenerarea pădurilor și creșterea suprafeței acestora în afara fondului forestier
DSD 4 – Integrarea măsurilor de conservare a biodiversității în gospodărirea pădurilor
DSD 5 – Exploatarea forestieră și fluxurile de gestiune
DSD 6 – Valorificarea lemnului și a produselor nelemnoase
DSD 7 – Revizuirea modelului de pază, indicatori de stare ai pădurii
DSD 8 – Dezvoltarea infrastructurii silvice de acces în păduri
DSD 9 – Revizuirea proceselor de business și reducerea efortului birocratic
DSD 10 – Valorizarea, profesionalizarea, siguranța și sănătatea angajaților
DSD 11 – Eficiență, eficacitate, transparență, integritate, adaptabilitate administrative
DSD 12 – Îmbunătățirea comunicării și a imaginii Romsilva
DSD 13 – Cercetare științifică și inovare în silvicultura aplicată.
Măsurile operaționale pentru atingerea obiectivelor și a indicatorilor
Romsilva va sprijini autoritatea centrală care răspunde de silvicultură pentru identificarea comunităților dependente de pădure până în anul 2025.
Pentru atingerea obiectivului sunt necesare unele măsuri cum ar fi:
- evaluarea cantităților de lemn și a distanțelor de transport pentru satisfacerea nevoilor locale a comunităților dependente de pădure;
- identificarea prin ocoalele silvice a situațiilor în care satisfacerea nevoilor locale este restricționată de sistemul de arii naturale protejate;
– implicarea forței de muncă locale în activitățile specifice domeniului forestier, pornind de la lucrările silvice și până la prelucrarea produselor lemnoase și nelemnoase ale pădurii
- transferul unor cantități de lemn de la direcțiile silvice cu resurse de lemn la direcții silvice deficitare, pentru aprovizionarea populației la prețuri nespeculative;
- Romsilva, prin ocoalele silvice, va prezenta comunităților dependente de pădure oportunitățile de afaceri în domeniul forestier
- Romsilva își propune să modernizeze modul de valorificare a lemnului destinat încălzirii prin crearea unei rețele eficiente și transparente de distribuție/livrare.
- Din volumul total de lemn pentru încălzire valorificat prin vânzare directă, Romsilva va livra din depozite sau la domiciliu minim 10% în anul 2024; 15% în anul 2026, 20% începând cu anul 2028.
- Romsilva va acționa pentru identificarea unor mijloace de vânzare a lemnului de foc pe bază de precomandă. Un astfel de sistem se poate realiza prin crearea unei platforme informatice de tip B2C (bussines-to-consumer) prin care clienții beneficiari finali de lemn pentru încălzire pot face comenzi.
- Romsilva va acționa pentru creșterea standardului de comerț pentru vânzarea directă prin oferirea acestuia preponderent în depozite de tip C.
- Romsilva va acționa pentru reducerea punctelor de vânzare cu amănuntul, date fiind necesitățile de efectuare a operațiunilor comerciale (case de marcat fiscalizate, telefoane mobile cu date, etc.).
- Romsilva va acționa pentru diminuarea utilizării numerarului în tranzacțiile cu amănuntul din motive ce țin de securitate monetară și integritate
- Romsilva va acționa pentru transparentizarea și credibilizarea actului de comerț prin eliminarea implicării personalului silvic în activități conexe (manipulări, transport, servicii, etc.) și încasarea unor sume nefiscalizate.
- Lemnul de foc va fi în parte fasonat și pachetizat sub forme care să poată face ușoară verificarea volumelor de lemn comercializate.
- Se vor întreprinde acțiuni de popularizare a metodelor de măsurare și de condiționare a lemnului de foc pentru a atinge o eficiență energetică maximă.
- Romsilva va crea un sistem de control al comerțului lemnului destinat încălzirii prin controale inopinate, chestionare de satisfacere a clienților beneficiari, etc. realizate inclusiv cu entităț externe.
- Romsilva va întreprinde diligențe pentru modificări legislative care să conducă la diminuarea evaziunii fiscale pentru lemnul de foc (ex.: rambursarea TVA sub forma de voucher, etc.).
Mai multe drumuri forestiere
Romsilva va elabora un master plan care să aibă ca obiect modernizarea și extinderea rețelei de drumuri forestiere în fondul forestier proprietate publică a statului. Romsilva va crește desimea rețelei de drumuri forestiere cu 2% până în anul 2030.
Îmbunătățirea politicilor de recrutare a personalului cu funcții de conducere și de execuție pentru creșterea profesionalismului în organizație și promovarea meritocrației sistemice.
Procedura de recrutare a personalului de conducere și de execuție va avea următoarele prevederi obligatorii:
a) regulile de publicitate pentru asigurarea transparenței proceselor de recrutare;
b) standardizarea bibliografiilor de concurs pentru poziții similare din unități/subunități diferite;
c) pentru toate posturile de execuție procesul de recrutare implică: testare cunoștințe profesionale;
d) pentru toate posturile de conducere (middle-management: directori departamente și direcții din aparat central Romsilva, directori, directori tehnici, directori economici de la direcții, șefi birouri, șefi servicii, șefi ocoale, contabili șefi s .a.) procesul de recrutare implică : verificare aptitudini și competențe manageriale, verificare cunoștințe profesionale.
e) introducerea unor aplicații informatice, gestionate la nivel de aparat central Romsilva pentru toate unitățile și subunitățile, pentru evaluarea cunoștințelor teoretice, care să elimine eventuale interferențe sau subiectivisme ale factorului uman, cel puțin pentru pozițiile de execuție de personal cu pregătire tehnică silvică de bază, medie și superioară (posturile cu ponderea cea mai mare ca număr în cadrul organizației), cu întrebări adaptate specificului și particularităților unității;
f) menținerea promovării din sistem doar pentru anumite poziții din organigramă ; Procedura de recrutare a muncitorilor va fi una cât se poate de simplificată, cu termene scurte și cu focus pe verificarea cunoștințelor în probe practice și pe cunoașterea și însușirea normelor SSM specifice poziției pentru care candidează.
Paza pădurilor
Vor fi constituite și operaționalizate structuri specializate și profesionalizate de pază a pădurilor ca parte integrantă a sistemului de precauție necesară revizuit; Termen: T2 2025 – pilotare. Termen T2 2026 implementare organizațională.
În corelare cu acțiunile privind reorganizarea activităților de teren și segregarea sarcinilor, activitatea de pază se va reforma avându-se în vedere următoarele:
- organizarea spațială a pazei se face pe obiective constituite în paralel cu cantoanele silvice;
- dispozitivul de pază este format din personal silvic specializat pe linia pazei bunurilor;
- paza se organizează în schimburi, iar dispozitivul de pază în acțiune este format din minim două persoane (se exclude intervenția solitară !);
- dispozitivul de pază este dotat cu mașină de intervenție inscripționată și echipată cu mijloace de comunicare și orientare (GPS, tablete cu hărți satelitare, hărți amenajistice, hărți de risc, stații de comunicatție și telefoane, echipamente de comunicare cu sisteme suport SUMAL 2.0., imagini video, etc.), echipamente, armament și muniție pentru autoapărare;
- personalul de teren cu atribuții de baza tehnice va avea și atribuții de paza pădurii în conformitate cu prevederile legale;
- responsabilitatea pentru tăierile ilegale constatate se va stabili în conformitate cu prevederile legislației muncii și a legislației specifice privind paza fondului forestier.
Flexibilizarea și adaptarea proceselor de lucru și a structurilor organizatorice și funcționale pentru prevenirea și combaterea punerii ilegale de lemn pe piață și a practicilor de corupție
Romsilva va elabora, aproba și aplica un nou sistem de precauție necesară due-dilligence pentru prevenirea punerii în piață de lemn ilegal, în acord cu normele europene în materie (regulament EUTR și Deforestation Free). Termen T2 – 2025 – pilotare, T2 2026 – operaționalizare.
Măsurile operaționale pentru atingerea obiectivelor și a indicatorilor
Noua procedură va avea în vedere următoarele aspecte:
a) volumul din partidă va fi considerat cel măsurat în platforma primară și nu estimarea din APV;
b) măsurarea lemnului în platforma primară se va face de către persoane atestate în acest scop, acestea având responsabilitate directă și personală asupra conformității documentelor de însoțire;
c) sistemul va integra conceptul de segregare a sarcinilor personalului de teren astfel încât să nu mai existe una și aceeași persoană în filiera de valorificare (punere în valoare, exploatare și controlul exploatării, gestionare masă lemnoasă fasonată , comercializare, controlul circulației materialelor lemnoase).
Mai multe drumuri forestiere
Romsilva va elabora un master plan care să aibă ca obiect modernizarea și extinderea rețelei de drumuri forestiere în fondul forestier proprietate publică a statului. Romsilva va crește desimea rețelei de drumuri forestiere cu 2% până în anul 2030.
Paza pădurilor
Vor fi constituite și operaționalizate structuri specializate și profesionalizate de pază a pădurilor ca parte integrantă a sistemului de precauție necesară revizuit; Termen: T2 2025 – pilotare. Termen T2 2026 implementare organizațională.
În corelare cu acțiunile privind reorganizarea activităților de teren și segregarea sarcinilor, activitatea de pază se va reforma avându-se în vedere următoarele:
- organizarea spațială a pazei se face pe obiective constituite în paralel cu cantoanele silvice;
- dispozitivul de pază este format din personal silvic specializat pe linia pazei bunurilor;
- paza se organizează în schimburi, iar dispozitivul de pază în acțiune este format din minim două persoane (se exclude intervenția solitară !);
- dispozitivul de pază este dotat cu mașină de intervenție inscripționată și echipată cu mijloace de comunicare și orientare (GPS, tablete cu hărți satelitare, hărți amenajistice, hărți de risc, stații de comunicatție și telefoane, echipamente de comunicare cu sisteme suport SUMAL 2.0., imagini video, etc.), echipamente, armament și muniție pentru autoapărare;
- personalul de teren cu atribuții de baza tehnice va avea și atribuții de paza pădurii în conformitate cu prevederile legale;
- responsabilitatea pentru tăierile ilegale constatate se va stabili în conformitate cu prevederile legislației muncii și a legislației specifice privind paza fondului forestier.
Revizuirea proceselor de business și reducerea efortului birocratic
Măsuri:
- Reducerea efortului birocratic prin elaborarea unui ghidului de bune practici privind analiza de business a activităților desfășurate
- Reducerea efortului birocratic prin crearea unei platforme digitale care sa integreze toate activitățile de management forestier și administrarea pădurilor desfășurate la nivel de ocol.
- Reducerea efortului birocratic prin proiectarea și digitalizarea instrumentelor de lucru necesare pentru monitorizarea în timp real a raportărilor operative, a indicatorilor de activitate și a indicatorilor de performanță (KPIs)
- Reducerea efortului birocratic prin înființarea registrului electronic și crearea unui sistem electronic de gestiune a documentelor
- Reducerea efortului birocratic prin realizarea unor platforme informatice de tip B2B s i B2C pentru gestionarea contractelor comerciale de vânzare a produselor lemnoase și a contractelor de prestări servicii
- Digitalizarea procesului de populare cu informații standardizate a Registrului Național Forestier.
Proces de rebranding
Recredibilizarea (reputația brandului) / repoziționarea imaginii Romsilva (ce vrem să realizăm) și prin crearea unei noi identități de brand (rebranduire)
Romsilva va elabora și implementa un Program național de educație forestieră, susținut de două categorii de baze materiale cu scop didactic: 3 centre regionale de educație forestieră și minim un atelier de educației forestieră în fiecare direcție silvică, amenajat în păduri limitrofe aglomerărilor urbane.
sursa: