GENERAL

Proiect de lege: Ucrainenii care fug de mobilizare vor fi deposedați de cetățenie

Eschivarea de la serviciul militar în condițiile de mobilizare generală este pedepsită prin lege. În prezent Legea Ucrainei „Cu privire la mobilizare” prevede amenzi sau lucrări corective pentru o perioadă de până la doi ani. Cu toate acestea parlamentarii ucraineni vor să înăsprească pedeapsa pentru cei care fug de mobilizare, până la retragerea cetățeniei.

Acest lucru este menționat în proiectul de lege №7205, care deja a fost înregistrat în Rada Supremă, transmite RBK-Ukraina.

Conform legislației în vigoare, cetățenii ucraineni care încalcă Legea „Cu privire la mobilizare” pot fi sancționați cu o amendă în mărime de 300 – 500 de venituri minime neimpozabile sau lucrări corective pentru o perioadă de până la un an (Articolul 337 din Codul penal al Ucrainei).

Pentru recruți și rezerviști, amenzile pentru refuzul de a se prezenta la antrenamentele de mobilizare sunt mai mari – până la 11.900 de grivne sau muncă corecțională de până la doi ani.

Pentru neprezentarea la recrutare în timpul mobilizării, pedeapsa prevazută de lege este închisoarea de la 3 la 5 ani (Articolul 336 din Codul penal al Ucrainei).

Proiectul de lege №7205 propune înăsprirea pedepsei pentru cei care fug de mobilizare în străinătate. În special, parlamentarii propun să îi priveze de cetățenia ucraineană. De asemenea, conform documentului, pot fi deposedați de cetățenie recruții plecați într-o țară care a pornit o agresiune militară împotriva Ucrainei sau cei care au părăsit țara și nu s-au întors după 30 de zile (cu excepția călătoriilor de afaceri în vederea îndeplinirii unor funcții/sarcini din partea autorităților centrale).

Deposedați de cetățenia ucraineană pot fi și cei care din motive religioase sau de altă natură, a refuzat în scris  încorporarea în armată.
Potrivit directorului executiv al Institutului de Idei Legislative Martina Boguslaveț, în conformitate cu articolul 25 din Constituția Ucrainei și Legea Ucrainei „Cu privire la cetățenia Ucrainei”, privarea de cetățenie a unui cetățean al Ucrainei este interzisă.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu