ACTUALITATELOCAL

Proiect de 700.000 de euro pentru dotarea a 5 paturi de terapie intensivă pentru nou-născuți la Maternitatea Suceava

Pentru dotarea a 5 paturi din cadrul secției de Neonatologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Ioan cel Nou” Suceava – furnizare dotări și echipamente specializate – se alocă (mai exact suma este deja alocată, dar încă nu au fost stabiliți furnizorii acelor bunuri) suma de 3.623.512,8 lei, fără TVA. Aritmetic privind lucrurile, asta înseamnă un valoare care trece de echivalentul în lei a 700.000 de euro, deci peste 140 de mii de euro dotări pentru un singur pat. La SCJU Suceava.

Proiect de 700.000 de euro pentru dotarea a 5 paturi de terapie intensivă pentru nou-născuți la Maternitatea Suceava

Poate părea o sumă mare, mai ales într-o abordare simplistă, dar o viață de copil poate să aibă preț? Cu totul altceva sunt însă costurile luptei pentru a ține în viață unii copii cu afecțiuni grave care necesită mai mult decât îngrijirea maternă, altminteri atât de importantă.

Proiectul “Micii Luptători – Șansa la viață” este unul care se adresează acestui gen de probleme, iar de implementare se ocupă Consiliul Județean Suceava care a atras fonduri prin Programul Național de Redresare și Reziliență, Componenta 12 – Sănătate, Investiția: 2. Dezvoltarea infrastructurii spitalicești publice, Investiția specifică: I2.3. Secții de terapie intensivă pentru nou-născuți. Desigur, nu CJ Suceava se va ocupa mai departe de tratarea micuților, ci instituția subordonată administrației județene și anume SCJU Suceava.

Maternitatea Suceava, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, este maternitate de nivel trei și deservește județul Suceava pentru toți nou născuții și Județul Botoșani privind asistența medicală de specialitate acordată nou-născuților cu greutăți mai mici de 2.000 grame care beneficiază de tratament și îngrijire în Compartimentul de Terapie Intensivă Neonatală și în Compartimentul de Prematuri. În secția neonatologie se îngrijesc nou născuții indiferent de greutate și vârstă de gestație, începând cu asistența la naștere, până la cele mai complexe îngrijiri și tratament pentru susținerea funcțiilor vitale în compartimentul de terapie intensivă neonatală. Patologia cea mai frecventă tratată în secția neonatologie este de natură respiratorie, digestivă, neurologică, asociată în special prematurității.

Obiectivul general vizat prin proiect are în vedere îmbunătățirea programului de screening, în cadrul secțiilor de terapie intensivă pentru nou – născuți, prin dotarea infrastructurii spitalicești din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă “Sfântul Ioan cel Nou” Suceava. Dotarea cu echipamente și aparatură medicală a secției de neonatologie va conduce la creșterea capacității de stabilizare, diagnosticare și tratament adecvat a non-născuților cu diferite afecțiuni medicale. Dar despre ce dotări este vorba mai exact la cele cinci paturi? Mai întâi precizăm că SCJU Suceava vizează diverse tipuri de dotări și echipamente, sens în care licitația care a fost organizată de CJ Suceava este pe 12 loturi, în funcție de tipul produselor și tipuri de investiții.