ACTUALITATENAȚIONALULTIMA ORĂ

Programul ce permite cadastrarea gratuită a tuturor imobilelor din țară, prelungit de Guvern

Prin proiectul de HG aprobat de Guvern, autoritățile vor să prelungească PNCCF “până la finalizarea înregistrării sistematice la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale, respectiv comună, oraş şi sectoarele municipiului Bucureşti”. Dacă autoritățile nu-l prelungesc, PNCCF se va încheia, potrivit legslației în vigoare, peste aproximativ un an și jumătate.

Propunerea de prelungire a PNCCF vine în contextul în care, din 2015 și până în prezent, doar circa jumătate dintre imobilele din România au fost cadastrate. Asta înseamnă că e puțin probabil ca în perioada de un an și jumătate în care ar trebui să mai funcționeze PNCCF s-ar putea acoperi cealaltă jumătate.

Apoi, pentru ca lucrurile să se miște mai bine, proiectul de HG mai stabilește și comprimarea activităților necesare pentru cadastrarea imobilelor. Activități incluse în program sunt, de pildă, măsurătorile cadastrale, activităţile de geodezie, cartografie, topografie şi fotogrammetrie, dezvoltarea şi mentenanţa sistemelor informatice etc.

Nu în ultimul rând, proiectul modifică suma estimată pentru activitățile de înregistrare sistematică a imobilelor. Această modificare e propusă în contextul evoluției cursului valutar de-a lungul timpului.

După cum spuneam, PNCCF a demarat la sfârșitul lui 2015 și e programat să se încheie în anul 2023. Astfel, până în 2023, autoritățile intenționează să cadastreze gratuit toate imobilele care nu sunt prinse în prezent în evidențele oficiale.

Pentru că proprietarii imobilelor nu plătesc nimic pentru cadastrare, PNCCF este finanțat din: veniturile proprii ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară; fonduri externe nerambursabile (POR 2014-2020, Axa 11).
Autoritățile intenționează, printr-un proiect de hotărâre adoptat miercuri de Executiv, prelungirea activității de cadastrare gratuită din cadrul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) până la finalizarea tuturor acestor activități. După cum stabilește acum legislația din domeniu, PNCCF e programat să se încheie în 2023.