BREAKING NEWSINTERNAȚIONAL

Program de cercetare HAARP al Universității Fairbanks din Alaska in perioada 4-7 noiembrie. Se studiază stralucirea artificială a aerului și undele radio de frecvență foarte joasă

Pe site-ul programului HAARP al Universitatății Fairbanks din Alaska a fost postat un anunț in care publicul este inștiințat despre un program de cercetare efectuat in perioada 4-7 noiembrie 2023.
«Programul de cercetare HAARP va desfășura o campanie de cercetare în perioada 4-7 noiembrie pentru a studia strălucirea artificială a aerului și undele radio de frecvență foarte joasă/frecvență extrem de joasă (VLF/ELF).
Obiectivele principale ale acestei campanii de cercetare sunt de a înțelege mai bine mecanismele din ionosferă care produc emisii optice și de a investiga dacă anumite tipuri de unde din ionosferă pot amplifica undele VLF/ELF. Experimente suplimentare vor căuta să determine dacă sateliții pot folosi undele de plasmă în ionosferă pentru detectarea și evitarea coliziunilor. (…)
The High-frequency Active Auroral Research Program (HAARP) este un program științific care vizează studierea proprietăților și comportamentul ionosferei.»

 ,,Operatorii radioamatori pot găsi o copie a avizului de transmisie HAARP noiembrie 2023 aici; acest document include informații despre orele și frecvențele de transmisie programate în prezent, precum și alte informații care pot fi de interes pentru observatorii radioamatori și pentru publicul larg,, se arata pe site-ul universitatii. 

Mai multe detali pe site-ul programului HAARP al Universității.

DESPRE HAARP

,, Programul de cercetare aurorală activă de înaltă frecvență, sau HAARP, este un efort științific care vizează studierea proprietăților și comportamentului ionosferei. „Ionosfera se întinde la aproximativ 50 până la 400 de mile deasupra suprafeței Pământului, chiar la marginea spațiului. Împreună cu atmosfera superioară neutră, ionosfera formează granița dintre atmosfera inferioară a Pământului – unde trăim și respirăm – și vidul spațiului.” (NASA)

.Funcționarea unității de cercetare a fost transferată de la Forțele Aeriene ale Statelor Unite către Universitatea din Alaska Fairbanks pe 11 august 2015, permițând HAARP să continue explorarea fenomenologiei ionosferice printr-un acord de cooperare de cercetare și dezvoltare pentru utilizarea terenurilor,,. Acestea sunt doar cateva detalii despre programul de cercetare al universității. 

Sursa : https://haarp.gi.alaska.edu/