ACTUALITATEBREAKING NEWSNAȚIONALULTIMA ORĂ

Operațiunea ,,ZIUA Z,,. Procurorii ANTI MAFIA Suceava , 17 percheziții în județele Suceava si Botoșani. Proxeneți ridicați cu mascați

Potrivit DIICOT Suceava, investigațiile au vizat mai mulți suspecți bănuiți de trafic de minori, trafic de persoane și proxenetism.

În cadrul Operațiunii ZIUA Z, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Suceava împreună cu polițiști din cadrul B.C.C.O. Suceava efectuează astazi, 17 percheziții domiciliare, în județele Botoșani și Suceava, într-o cauză penală privind săvârșirea, de către mai mulți făptuitori a infracțiunilor de trafic de minori, trafic de persoane și proxenetism.
Din materialul probator administrat a reieșit că, în perioada decembrie 2022 – aprilie 2024, aceștia au recrutat două persoane vătămate minore, ambele  în vârstă de 15 ani,   profitând de starea de vădită vulnerabilitate și simulând sentimente de iubire , după care  prin constrângere psihică  le-au transportat și adăpostit în diferite imobile situate în localități din județele Suceava și Botoșani,  exploatându-le sexual  prin   obligarea la practicarea prostituției.

De asemenea, cercetările efectuate au mai relevat că în perioada august 2023 – martie 2024, făptuitorii folosind același mod de operare au   recrutat două persoane vătămate majore pe care le-au transportat și adăpostit în locuințe închiriate, unde le-au exploatat sexual obligându-le să practice prostituția.

„Făptuitorii au supravegheat permanent victimele (minore și majore) și le-au identificat clienți prin postarea de anunțuri în mediul online, sumele obținute din activitatea infracțională fiind însușite aproape în totalitate de făptuitori”, au mai precizat procurorii DIICOT.
Audierile se vor desfășura la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Suceava.
Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor din cadrul SCCO Botoșani și al jandarmilor din cadrul IJJ Suceava și Brigăzii Mobile a Jandarmeriei Bacău.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română.

 

Zeci de acţiuni la nivel naţional

 

Astfel, la nivel național, sunt desfășurate 23 de acțiuni operative pe linia combaterii traficului de droguri, fiind puse în executare 151 de mandate de percheziție domiciliară, precum și 6 acțiuni operative pe linia combaterii criminalității informatice, fiind efectuate 10 percheziții domiciliare. De asemenea, polițiștii și procurorii efectuează 12 acțiuni operative pe linia combaterii traficului de persoane și minori, fiind puse în executare 71 de mandate de percheziție domiciliară. Activitățile beneficiază de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale și Unității Centrale de Analiză a Informațiilor din Poliția Română și de sprijinul serviciilor pentru acțiuni speciale, din cadrul inspectoratelor de poliție județene. Totodată, în cadrul acțiunilor, alături de polițiști participă și jandarmi din cadrul grupărilor mobile de jandarmi și inspectoratelor de jandarmi județene. Anul acesta, DIICOT marchează 20 de ani de activitate, iar campania începută acum șase ani sub denumirea generică „ Ziua Z” continuă. De exemplu, între 1 ianuarie – 3 aprilie, la nivelul structurilor DIICOT au fost întocmite 544 de rechizitorii și au fost încheiate 103 acorduri de recunoaștere a vinovăției, fiind trimiși în fața instanței 1186 inculpați, dintre care 489 în stare de arest preventiv.

În cursul acestei zile, în funcție de evoluția anchetelor, în fiecare caz în parte, DIICOT și Poliția Română vor oferi informațiile ce pot fi făcute publice.