BREAKING NEWSINTERNAȚIONAL

Procesului de „derusificare” la Cernăuți. Din aproape 60 de străzi, doar una a primit numele unui român-Ion Sbiera. Traian Popovici, fostul primar al Cernăuţiului, care a salvat 20.000 de evrei nu e pe lista de strazi

În orașul Cernăuți au fost redenumite peste 57 de străzi, alei și stradele care au legături cu Rusia sau URSS. O decizie în acest sens a fost luată de deputații locali (28 de voturi), în cadrul sesiunii Consiliului Orășenesc Cernăuți din data de 27 octombrie.

Denumirile vechi au fost schimbate în cadrul procesului de derusificare a toponimiei orașului. Conform hotărârii, de acum strada 28 Iunie (ziua „eliberării” regiunii Cernăuți în 1940) se va numi strada Constituţiei, strada Dostoevski – strada Kornia Tovstiuka, strada Iurii Gagarin – strada Vokzalna, iar strada Gastello – strada Roşa.

„Aceasta este o decizie cu adevărat importantă într-un moment în care războiul continuă, iar rusiștii încearcă să ne distrugă istoria – vom uita pentru totdeauna de existența lor”, a comentat decizia respectivă primarul orașului Roman Kliciuk, arata bucpress.eu.

De menționat că din cele 57 de străzi din Cernăuți, doar o singură stradă a primit numele unui român. Este vorba de strada Novikov-Priboi (prozator rus de orientare bolșevică) care fusese redenumită după numele istoric al ei, în Ion Sbiera (un ilustru savant român din Bucovina, membru-fondator al Societății Academice Române, administratorul Bibliotecii Bucovinei și fostul profesor al poetului Mihai Eminescu).

Alte denumiri românești nu sunt.

Amintim că la 2 mai 2022, Comisiei pentru toponime a orașului Cernăuți a fost înaintată o listă cu personalități românești, propusă de comunitatea românească a regiunii Cernăuți. Primii în ierarhia valorilor stau Iancu Flondor, Sextil Pușcariu, Ion Nistor, Ioan Gh. Sbiera, Isidor Bodea, Eudoxiu Hurmuzachi, Traian Popovici și alte mari personalități, viața și activitatea cărora este legată de orașul Cernăuți și care au lăsat aici o importantă avere materială și spirituală.

Cu toate acestea, comisia toponimică a rămas „neclintită”, prioritate fiind acordată bucovinenilor care au luptat și au contribuit la formarea statului ucrainean independent.

De asemenea, comisia toponimică, în pofida adresărilor primite, a rămas indecisă care stradă din Cernăuți să poarte numele lui Traian Popovici, fostul primar al Cernăuţiului,  cunoscut prin faptul că în anii celui de-al Doilea Război  Mondial a salvat de la moarte circa 20 mii de evrei din oraş,potrivit bucpress.eu.