JUSTIȚIEULTIMA ORĂ

Prințul Paul a vândut Moșia Regală Broșteni și 11.000 ha pădure la Crucea, după ce a rămas fără bani. Se incearca forțarea retrocedarii a două proprietăți care totalizează aproape 40.000 de hectare, în județul Suceava

Prințul Paul, arestat recent în Franța, a cedat drepturile succesorale asupra Moșiei Regale Broșteni și a unei păduri din Crucea, Suceava, pentru o o sumă derizorie.

Dispărut din țară de aproape cinci ani, Prințul Paul Philippe al României își dispută drepturile succesorale asupra unei suprafețe de 40.000 de hectare în Suceava, cu un milionar controversat. Cei doi au încheiat un contract de vânzare pe care ambii îl contestă în instanță. Între timp, Prințul Paul a depus o nouă cerere de retrocedare la dosarul aflat la Comisia Județeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată.

Cine este milionarul care a cumpărat drepturile succesorale și cât a plătit

Condamnat la 3 ani și 4 luni de închisoare în dosarul Ferma Regală Băneasa, Prințul Paul încearcă să forțeze retrocedarea a două proprietăți care totalizează aproape 40.000 de hectare, în județul Suceava. Este vorba despre Moșia Regală Broșteni (28.315,38 hectare) și un teren cu vegetație forestieră aflată pe suprafața localității Crucea (11.570 hectare), ambele în județul Suceava.

Paul Lambrino a obținut o sentință favorabilă, pe fond, la Judecătoria Vatra Dornei, după ce Comisia Județeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată a invocat că nu-i poate soluționa dosarul până la finalizarea unui alt litigiu referitor la aceste terenuri. Acest al doilea proces se judecă la Tribunalul București și-l are ca reclamant pe Vasile-Teodor Creștin, fiul omului de afaceri sibian Vasile Creștin.

Potrivit datelor din dosar, consultate de FANATIK, în cursul anului 2018, Prințul Paul și Vasile Teodor Creștin au încheiat un contract de vânzare care viza cesionarea unei cote de 60% din drepturile succesorale asupra terenurilor din Suceava, în schimbul unei sume derizorii, de doar 10.000 de euro! Contractul avea, însă, și o clauză fermă, prin care cumpărătorul se obliga să obțină titlurile de proprietate pentru întreaga suprafață, până la data de 6 martie 2021.

Proces între Prințul Paul și Vasile-Teodor Creștin

În caz contrar, înțelegerea urma să se rezilieze ”fără notificare sau alte proceduri/formalități și fără intervenția instanței de judecată”. Vasile-Teodor Creștin nu a reușit să obțină titlurile de proprietate în intervalul de timp specificat, dar l-a chemat pe Paul în instanță, solicitând desființarea clauzei care ducea la încheierea contractului.

În cerere, Creștin spunea că Paul l-a tras pe sfoară, pentru că a uitat să-l informeze că prințul mandatase o a treia persoană, încă din anul 2013 și chiar a încheiat o promisiune de vânzare-cumpărare în anul 2020.

De cealaltă parte, Prințul Paul a solicitat nulitatea absolută a contractului de vânzare a drepturilor succesorale cu Vasile-Teodor Creștin, motivând că acesta a profitat de situația financiară precară în care se afla la momentul încheierii acestuia. Nepotul Regelui Carol al II-lea a arătat, în instanță, că în 2018 ”avea conturile poprite și era supus mai multor executări silite”, motiv pentru care a acceptat ”un preț derizoriu” pentru 60% din drepturile succesorale.

Disputa în instanță s-a încheiat la egalitate, judecătorii respingând atât cererea lui Creștin, cât și pe cea a Prințului Paul. În prezent, procesul a ajuns în faza de recurs, la Curtea de Apel București, arata fanatik.ro.

PMB, datorie de 22 de milioane de euro la afaceristul care a încheiat contractul cu Prințul Paul

Familia Creștin a ajuns cunoscută datorită brandului Scandia Food, deținută de Adrian Viorel Gașpar și Dumitru Creștin. Acesta din urmă are doi frați, Ioan și Vasile Creștin, implicați în afaceri de calibru, cum ar fi privatizarea Protan, dar și proiecte imobiliare de zeci de milioane de euro în București. În 2012, frații Ioan, Vasile și Dumitru Creștin au fost vopsiți pe peretele unei biserici din centrul Capitalei, la a cărei renovare au contribuit financiar.

Pe de altă parte, numele fraților Creștin a apărut și într-un dosar DNA, în care au fost investigată o rețea care a obținut credite bancare ilegale de peste 85 de milioane de euro, care a afectat băncile BRD, Volksbank sau ATE Bank.

Vasile Teodor Creștin, fiul lui Vasile Creștin, a ajuns în atenția presei după ce a fost fotografiat în București la volanul unui Lamborghini Hamman Victory II, un bolid dotat cu 580 de cai putere. În 2022, el a fost condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare pentru conducere fără permis.

Numele lui Creștin Jr a mai apărut într-un acord de stingere amiabilă a unei situații litigioase cu Primăria Municipiului București, prin care administrația Firea s-a obligat să-i plătească eșalonat peste 22 de milioane de euro, pentru un imobil de 17.000 mp situat în intravilanul municipiului Bucureș, arata Fatatik.ro.