BREAKING NEWSECONOMIC

Primul tren nou cumpărat de România în ultimii 30 de ani va circula pe ruta București- Constanța

Primul tren din cele 37 de rame electrice inter-regionale noi cumpărate de România de la Alstom cu peste 2,4 miliarde de lei, fără TVA, va fi introdus încă de anul acesta, pe ruta București- Constanța. Trenul italian va fi de aproape trei ori mai mare decât actuala Săgeată Albastră și va avea condiții mult mai bune decât actualele garnituri. În premieră, noul tren nu va intra automat în dotarea CFR Călători, ci va fi scos la licitație de ARF.Primul tren nou cumpărat de statul român după 30 de ani va intra în circulație din decembrie 2023, pe ruta București- Constanța, a anunțat Ștefan Roșeanu, președintele Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF). ”Sperăm ca odată cu schimbarea Mersului de tren, noul serviciu Bucureşti-Constanţa să înceapă să funcţioneze cu acest tren”, a declarat Roșeanu.
Interesant este că noul tren Alstom nu va fi operat automat de CFR Călători, ci va fi scos la licitație și oferit operatorului feroviar de călători, existent deja sau nou înființat, care va oferi cele mai bune oferte de preț, a precizat Roșeanu.

Contract de 2,4 miliarde de lei

Noul tren este de trei ori mai mare decât Săgeata Albastră, iar viteza maximă de rulare a ramelor electrice este 160 km/h, acestea fiind compuse din şase vagoane (două vagoane de capăt cu cabine de conducere şi patru vagoane intermediare) şi asigură 351 locuri pe scaune.
Unităţile dispun de un sistem de semnalizare şi siguranţă ERTMS nivel 1 şi 2, sistem naţional PZB90 şi sunt prevăzute cu sisteme de climatizare, conexiune wi-fi, spaţii pentru bar/bistro şi pentru călători cu dizabilităţi, precum şi o zonă destinată distribuirii automate de bilete şi aparate de compostat, precizează ARF.
Statul român, prin ARF, a semnat un contract cu firma Alstom Ferroviaria SpA, în data de 25 martie 2022, ce are ca obiect achiziţia a 20 de rame electrice de lung parcurs şi mentenanţa acestora pe o perioadă de 15 ani, contract suplimentat cu încă 17 rame electrice de lung parcurs, prin semnarea unui act adiţional, la 16 septembrie 2022. Valoarea totală a contractului este de 2.421.771.878 lei, fără TVA.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.