CORONAVIRUS

Primul caz de variantă ‘Deltakron’ confirmat în Germania

Institutul Robert Koch (IRK) a confirmat pentru ziarul Der Spiegel că există cel puțin un caz de „Deltakron” în Germania. Aceasta este o recombinare a variantei Delta și a variantei Omicron, dominantă în prezent.

Încă de la începutul anului, un raport din Cipru despre o variantă mixtă între Delta și Omikron a făcut vâlvă. Cu toate acestea, s-a dovedit că a fost vorba, cel mai probabil, de o eroare cauzată de o contaminare în laborator. Acum, însă, varianta pare să se răspândească. Ce înseamnă acest lucru pentru noi?

O nouă variantă mai contagioasă și mai periculoasă?

Potrivit oamenilor de știință, recombinarea este un tip mixt de două variante de virus. Este un fenomen relativ normal care apare atunci când diferite variante ale unui virus se răspândesc în același timp. Pur și simplu, reprezentanții ambelor tulpini ale virusului infectează o persoană în același timp. Informația genetică de la un tip poate trece în celălalt tip și astfel poate genera o nouă variantă.

Este ceea ce s-a întâmplat cu Omicron și cu varianta Delta, dominantă anterior. La sfârșitul lunii februarie, în Marea Britanie au fost înregistrate 32 de cazuri de coronavirus, în care a fost detectat un amestec de variante Delta și Omikron. Varianta, cunoscută sub numele de „Deltakron”, a fost plasată pe o listă de supraveghere la începutul lunii februarie, după apariția primelor cazuri.

Noua variantă ar putea alimenta din nou o pandemie

Dar cât de periculoasă este noua variantă? În general, combinația dintre Delta și Omicron poate fi destul de periculoasă. Și anume, atunci când rata mai mare de boală legată de Omicron se întâlnește cu evoluția severă a variantei Delta. Din fericire, în acest moment nu există niciun indiciu în acest sens: pentru că noua variantă s-ar fi răspândit deja mult mai mult dacă ar fi fost într-adevăr la fel de contagioasă ca Omicron. Până acum, însă, acest lucru nu s-a întâmplat.

Cu toate acestea, virusologii continuă să avertizeze că mutațiile ar putea alimenta din nou o pandemie. Christian Drosten, de exemplu, a explicat la începutul acestui an că este greșit să presupunem că mutațiile succesive duc automat la o evoluție mai ușoară a bolii. În schimb, riscul de a crea noi mutații crește cu cât mai multe cazuri. Acest lucru este cu atât mai periculos cu cât majoritatea restricțiilor actuale privind coronavirusul vor expira la 20 martie. Marți, 15 martie, în Bavaria, guvernul delibera deja asupra modului în care să abordeze numărul persistent de cazuri.

Sursa: www.infranken.de