ACTUALITATEULTIMA ORĂ

Primarul Sucevei, Ion Lungu alaturi de secretarul Primariei Ion Ciutac si preotul Dumitru Airinei, vacanta la Marea Moarta

Primarul Sucevei, Ion Lungu alaturi de secretarul Primariei Ion Ciutac si preotul Dumitru Airinei, vacanta la Marea Moarta. Edilul si secretarul au alaturi sotiile, iar locatia aleasa ca si concediu a fost cel mai probabil gandita  avand in vedere beneficiile sarii care merg spre sanatate si frumusete.

Marea Moarta este este de fapt un lac, cel mai adanc lac sarat de pe Terra, alimentat de raul Iordan si este situata intre Israel, Iordania si Cisiordania. Are o vechime de circa trei milioane de ani si i se mai spune Marea de sare, apele ei, avand o salinitate de circa zece ori mai mare decat celelalte mari si oceane. I se spune Marea Moarta deoarece, din cauza salinitatii ridicate, nu contine viata decat sub forma de bacterii, pestii sau plantele, neputand supravietui.

Beneficiile sarii de la Marea Moarta merg atat spre sanatate cat si spre frumusete si se datoreaza compozitiei deosebit de bogate in minerale ale acesteia. Astfel, sarea de aici contine peste 20 de minerale, dintre care cea mai mare pondere o au magneziul, sodiul, potasiul, calciul, iodul si sulful, minerale cu efect terapeutic important: antiinflamator, hidratant, relaxant.

Toate aceste minerale au roluri importante optimizarea proceselor care se intampla in organism: regleaza functiile tiroidei, imbunatatesc metabolismul celular, intaresc sistemul osos, muscular, nervos, imunitar, contribuie la hidratarea pielii si calmeaza iritatiile.

Ce beneficii aduce sarea de la Marea Moarta pielii
– Este un hidratant mai puternic decat multe altele datorita unui tip de acid hialuronic – hialuronatul de sodiu, care actioneaza asupra pielii ca o bariera in eliminarea apei. Este ajutat si de mgneziul, zincul si calciul existenti in componenta sarii, impreuna formand un factor natural de hidratare mai eficace decat orice crema din rafturile de produse cosmetice.

– Are efect anti-aging. Imbunatateste circulatia sangelui cu efect vizibil in aspectul pielii. O circulatie sanguina la nivelul pielii regenereaza celulele de la suprafata si ii inlatura aspectul de piele imbatranita. Asociat cu hidratarea in profunzime, sarea previne uscaciunea pielii si formarea de riduri.

In acelasi timp bogatia de minerale din sarea de la Marea Moarta, stimuleaza procesele care tonifica pielea si o pastreaza neteda in ciuda inaintarii in varsta.

– Are efect antibacterian, antiinflamator, vindecator si calmant pentru pielea suferinda de acnee, psoriazis sau eczeme. Un simplu scrub facut de 2-3 ori pe saptamana cu sare de la Marea Moarta, poate ameliora, prin indepartarea celulelor moarte, atat aspectul cat si disconfortul provocat de mancarimea si usturimea pielii uscate si iritate.

– Sulful din componenta sarii de la Marea Moarta are efect dezinfectant si benefic in reducerea cantitatii de sebum si in ameliorarea aspectului de ten gras si acneic.

– Combinata cu un ulei esential, sarea de mare exfoliaza de minune pielea, desfunda porii, atenueaza petele si lasa pielea curata si luminoasa.

Ce alte beneficii aduc baile cu sare de la Marea Moarta
– Amelioreaza durerile de cap, insomniile si starile de anxietate, sunt relaxante;

– Amelioreaza durerile cauzate de crampele musculare sau rigiditatea muschilor si durerile de articulatii cauzate de artrita reumatoid

\

Turism la Marea Moarta. Concentrația ridicată de săruri a apei atrage turiștii nu numai pentru distracție (apa sărată menține corpul că pe o plută la suprafața apei), ci și pentru terapia unor afecțiuni respiratorii sau ale pielii (psoriazis) cu mâl de Marea Moarta; neplăcut este faptul că apa sărată cauzează usturime și dureri dacă pătrunde în ochi sau dacă pielea este rănită, din acest motiv înotul, stropirea altora și scufundatul capului în apă fiind interzise.

Zonă interesantă pentru turism este nu numai marea, ci și regiunea înconjurătoare: Ein Bokek, Neve Zohar, oazele Ein Gedi, Masada, Ierihon, ca și grotele cu manuscriptele vechi de la Qumran – sediul sectei esenienilor. Alte locurile care merită vizitate: Deșertul Iudeei cu numeroase localități biblice, peștera în stâncă de la Qumran , canionul Murabbat, fortăreața Masada.

În partea estică a mării, pe teritoriul Iordaniei, se află peninsula Lisan, unde se află așezările Numeira și Bab Edh Dhra despre care exista speculații că ar fi fost localitățile biblice, acum distruse, Sodoma și Gomora. Aici s-au găsit dovezi vechi (aproximativ din anul 9.500 î.e.n) pentru faptul că locuitorii s-au ocupat cu agricultura [