ACTUALITATELOCALULTIMA ORĂ

Primarul orasului Cajvana: Aproximativ 200 de case mai sunt în procedura de eliberare a autorizaței de construcție

Primarul orașului Cajvana, Gherghe Tomăscu susține că aproximativ 200 de case mai sunt în procedura de eliberare a autorizației de construcție. Edilul a ținut să infirme zvonurile că ar fi la ora actuală peste 1200 de locuințe care nu au documentele legale aferente ridicării unui imobil.

Tomăscu susține că parcele de teren au fost date de cei doi primari care l-au precedat, iar odata cu anularea unei anexe de la unul dintre cei doi  edili, situația a devenit una destul de anevoioasă. Primul gospodar al orașului consideră că intrarea în legalitate se face cu respectarea tuturor actelor normative în vigoare.

,,Sunt al treilea primar ales după ce primii doi dinaintea mea au dat în folosință aproximativ 1200 de hectare.  După Revoluție au fost date loturi pentru case pe terenul fostului CAP, cate 20 de ari pentru cei căsătoriț și 15 ari pentru cei necăsătoriți. Asa a fost atunci după Revoluție, a fost un val de ură împotriva sistemului comunist, a CAP-urilor și terenul de la Cooperativa Agricolă de Producție a fost impărțit. Au fost date la oameni pe criterii știute atunci de cei care s-au aflat la conducerea Primăriei circa 1050 de ha. . Știu că atunci când a  intrat profesorul Grogorean, primar, Dumnezeu să îl ierte, veneau oameni și îi reproșau ca de ce l-a unul s-a dat  și lui nu. Legea 18 spunea că cei care aveau minim de norme în ultimii trei ani  sau ce criiteri mai erau  primeau teren și domnia sa a  redus împărțirea parcelelor  de la 20 de ari la 15 ari pentru cei căsătoriți și de la 15 ari la 10 ari pentru cei necăsătoriți  și așa au mai fost adăugați încă vreo 200 de localnici. Au fost reclamații și a fost invalidată Anexa și s-au găsit și persoane care nu aveau norme și atunci .  Sigur că situația s-a complicat. Pentru o parte au fost eliberate titluri de proprietate pentru alții nu. .Printr-un ordin al prefectului  Vasile Ilie,  nr.  280 se specifica clar că  intrarea în legalitate să se facă prin concensiune, închiriere sau arendă și ulterior a aparut și vânzarea și noi îi punemm în legalitate.  Una din posibilitățile de soluționare ar fi fost încredințarea directă sau licitația publică, dar nici așa nu s-a putut. Nu este simplu  dar intrăm ușor în legalitate cu toți. Nu poti să dărâmi casa omului după ce el a muncit ani grei pentru a ridica o gospodărie,, spune edilul din Cajvana.

Cajvana este o așezare în care principala ocupație a locuitorilor rămâne agricultura, în ciuda faptului că localitatea a fost ridicată la rangul de oraș. De asemenea, aspectul localității este unul foarte apropiat de cel al unei așezări rurale. Cajvana nu este racordată la sistemul național de căi ferate. Din structura orașului Cajvana mai face parte satul Codru.

Localitatea este cunoscută în special pentru stejarul multisecular, despre care legenda spune că la umbra sa au poposit însuși domnitorul Moldovei Ștefan cel Mare și oștenii săi, probabil în anul 1476.

 

 

,,