Mai multe primării de sate, comune, dar și orașe, au rămas fără bani, la jumătatea anului, deși la început aveau destule fonduri. În județul Suceava, orașe și comune fac dezmăț cu banii publici. Festivaluri și petreceri câte trei zile sau chiar mai mult, depâșind cu mult și ce este scris în povești. Aproape că nu îți vine să creși cum se face demăț pe banii publici fără ca oamenii legii și chiar guvernanții să nu dispună măsuri de austeritate. Cel mai recent demăț a fost în comuna Vicovu de Jos unde s–a cheltuit fără număr de către primarul PSD Vasile Țugui.
Executivul a adoptat, joi, o Hotărâre de Guvern privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru unele unităţi administrativ-teritoriale. Este vorba de 16,7 milioane lei către 22 de unităţi administrativ-teritoriale din 17 judeţe (2 municipii, 1 oraş, 19 comune) care se confruntă cu dificultăţi în ceea ce priveşte asigurarea surselor de finanţare a cheltuielilor curente şi de capital, pentru salarii, cheltuielile pentru protecţia copilului şi asistenţă socială, sau plata unor facturi restante.
,, „Guvernul României a aprobat alocarea sumei de 16,7 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, bugetelor locale al unor unităţi administrativ-teritoriale. Beneficiari ai acestor fonduri alocate sunt 22 de unităţi administrativ-teritoriale din 17 judeţe (2 municipii, 1 oraş, 19 comune) care se confruntă cu dificultăţi în ceea ce priveşte asigurarea surselor de finanţare a cheltuielilor curente şi de capital”, afirmă Executivul într-un comunicat.
„Unitățile administrativ-teritoriale nu dispun de suficiente fonduri în bugetul propriu pentru a putea fi asigurată finanțarea pentru unele categorii de cheltuieli de strictă necesitate precum cheltuieli de funcţionare (salarii, iluminat public şi întreţinerea acestuia, salubritate, etc.), sentințe, cofinanțarea proiectelor, corecții financiare, cheltuieli de capital, cât şi alte cheltuieli neprevăzute.”, se arată în HG-ul adoptat de Guvern.
Guvernul precizează că, pe fondul creşterii preţurilor la utilităţi şi la materiale, autorităţile administraţiei publice locale sunt în imposibilitatea de a asigura funcţionarea aparatului de specialitate (salarii, cheltuielile pentru protecţia copilului şi asistenţă socială, plata unor facturi restante, etc.), a serviciilor publice din subordine, cofinanţarea proiectelor cu finanţare nerambursabilă sau cu finanţare din programe naţionale aflate în implementare, precum şi plata unor cheltuieli stabilite prin hotărâri judecătoreşti.
În general, o primă rectificare bugetară are loc în lunile iulie-august, și atunci Guvernul ajută primăriile aflate în dificultate. Este nefiresc ca o primărie să își fi consumat întregul buget de salarii după doar 6 luni trecute din anul 2023..