administratie

Primăria din Vicovu de Sus a depus proiectul pentru viitorul parc fotovoltaic al orașului

Investiția se ridică la peste 2 milioane de lei, bani care vor fi atrași de la Uniunea Europeană. Parcul va asigura acoperirea consumului de energie electrică pentru iluminatul public, primărie, școli și celelalte instituții publice.  “Vom face o economie anuală de aproape 1 milion de euro”, a precizat primarul Vasile Iliuț.

Primăria din Vicovu de Sus a depus miercuri, la Ministerul Energiei, proiectul pentru viitorul parc fotovoltaic al orașului.

Acesta va fi amenajat pe o suprafață de 7.000 de metri pătrați, în apropierea microhidrocentralei de pe râul Laura, a anunțat primarul Vasile Iliuț.

Investiția se ridică la peste 2 milioane de lei, bani care urmează să fie atrași de la Uniunea Europeană din ”Fondul pentru Modernizare, Program cheie 1: SRE și stocarea energiei – Sprijin pentru realizarea de noi centrale electrice și sisteme de încălzire-răcire bazate pe surse regenerabile de energie și pentru realizarea de capacități de stocare a energiei electrice, Apel de proiecte: Sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum”.

Parcul va avea o putere instalată de 360 KW ce va permite acoperirea consumului de energie electrică pentru iluminatul public, primărie, școli și celelalte instituții publice.

Astfel, conform primarului Vasile Iliuț, se va face o economie anuală de aproape un milion de euro, bani care vor putea fi redirecționați spre alte proiecte de dezvoltare a orașului.

“Acest proiect ne ajută foarte mult pentru că în prezent cheltuim foarte mulți bani cu energia electrică. Spre exemplu, anul trecut s-au cheltuit 4,8 milioane de lei pe iluminat public, școli, instituții publice. Prin acest program ne asigurăm autoconsumul propriu, iar din economiile de aproape un milion de euro putem asfalta spre exemplu câțiva kilometri de drumuri”, a arătat Vasile Iliuț.