BREAKING NEWSINTERNAȚIONAL

Prima „academie de ciobani”, înființată în Bulgaria

Cei care vor „să învețe meseria de păstor și care doresc să restabilească practicile tradiționale uitate, precum și să acumuleze cunoștințe în creșterea animalelor după vechile obiceiuri bulgare”, pot să se înscrie la Academia pentru ciobani de la Vlakha, din sud-estul Bulgariei, pentru că tocmai și-a deschis porțile, conform BTA.

Ce se studiază la „academia de ciobani” din Bulgaria

Academia Ciobanilor din Germania are patru secțiuni de pregătire, iar fiecare prevede „familiarizarea cu istoria raselor autohtone din țara noastră, confecţionarea ţarcurilor, pășunatul și mulsul animalelor, curățarea pășunilor și învățarea practicilor tradiționale în creșterea animalelor”.

În prima promoție a academiei s-au înscris 20 de studenți și 8 adolescenți. Aceștia se implică activ în creșterea unei turme mixte de două rase autohtone, oaia Karakacian și capra Kalofer de munte cu păr lung.

Inițiatorii Academiei au în vedere „conservarea tezaurului național viu, rasele autohtone”.

„Oaia Karakacian, care este crescută în Bulgaria încă din vremea tracilor, este rezistentă la condiții climatice dure, boli și infecții și are o imunitate puternică. Împreună cu capra de munte cu păr lung joacă un rol important în menținerea echilibrului, a ecosistemelor din regiunile muntoase ale țării”, au transmis reprezentanții Academiei de Ciobani.

În prezent, rasele autohtone sunt rare și dispar în Bulgaria, pentru că sunt tot mai puțini crescători.

Unul dintre profesorii academiei de ciobani din Bulgaria este chiar Sider Sedefciev. Familia acestuia crește de peste 20 de ani oi, capre, cai și câini bulgărești.

În prezent, deține aproximativ 500 de oi Karakacian și 70 de capre Kalofer cu păr lung,arata B1 TV.